MICHAEL WOLF

Op 25 april jongstleden is de Duitse fotograaf Michael Wolf overleden. Hij is 64 jaar oud geworden. Michael Wolf woonde en werkte sinds 1994 in Hongkong. Het is deze miljoenenstad die zijn inspiratiebron was. Daar maakte hij ook de foto’s van eindeloze rijen wolkenkrabbers waarmee hij beroemd is geworden.

Michael Wolf was gefascineerd door het leven in grote miljoenensteden. Hij fotografeerde de gevels van wolkenkrabbers als kleurrijke patronen, de ‘woningen’  achter deze gevels waar mensen op negen vierkante meters moeten wonen en het gedrang in de metro van Tokio.

Zijn echtgenote Barbara drukte het zo uit

“Zijn werk is een metafoor voor het overleven in de moeilijke omstandigheden van onze dichtbevolkte steden en een vaak meedogenloos kapitalisme. Maar toch laat hij, subtiel verborgen, in zijn foto’s de kleine hoopvolle, menselijke tekenen van weerstand of geluk zien. Dat was zijn grote kunst en gevoeligheid.”

Zijn foto’s hangen in grote musea over de hele wereld, zoals het Metropolitan Museum of Art in New York, het Folkwang Museum in Essen of het Rijksmuseum Amsterdam. De laatste grote expositie was in de Deichtorhallen in Hamburg die tot 3 maart van dit jaar te zien was. De video is ook een teaser voor deze tentoonstelling.

Architecture of Density

Wolf heeft meer dan 30 fotoboeken over het stadsleven gepubliceerd, waaronder zijn beroemde “Architecture of Density” over wolkenkrabbergevels in Hong Kong.

Tokyo Impressions

In ‘Tokyo Impressions’ laat Wolf de claustrofobie zien van mensen die verpletterd worden in de volgepakte metro’s tijdens het spitsuur in Tokio.

Paris Rooftops

Hoewel hij de meeste tijd in Hong Kong woonde, verbleef hij ook regelmatig in Europa. In Parijs maakte hij zijn serie “Paris Rooftops”.

The Real Toy Story

De afgelopen jaren heeft Wolf ook in toenemende mate geëxperimenteerd met installaties. “The Real Toy Story” integreert foto’s van arbeiders in Chinese speelgoedfabrieken in een muur met 16.000 plastic speelgoed. De verlegen en soms gelaten blikken van de arbeiders vormen een schril contrast met de overweldigende hoeveelheid goedkoop speelgoed.

Het idee achter deze installatie wordt verduidelijkt in onderstaande video van het Gemeentemuseum Den Haag. Deze is in 2017 gemaakt ter gelegenheid van de grote overzichtstentoonstelling Michael Wolf  – Life in Cities.

Met zijn werk wil Michael Wolf wijzen op de gevolgen van de snelle moderen maatschappij op het leven van mensen.

In Nederland wordt Michael Wolf vertegenwoordigd door Galerie Wouter van Leeuwen.

 

De foto’s zijn gemaakt door Michael Wolf