NATIONAAL KERAMIEK MUSEUM PRINCESSEHOF

Museum Princessehof in Leeuwarden viert dit jaar (2018) haar 100 jarig bestaan. Dit jubileum was de aanleiding voor een ingrijpende renovatie van het museum met natuurlijk het doel de aantrekkingskracht en toegankelijkheid voor bezoekers ermee te vergroten.

In opdracht van het Nationaal Keramiek Museum Het Princessehof  realiseerde i29 interior architects een tijdloos en tegelijk verrassend interieur in de monumentale panden die dateren uit de 18e eeuw. In het ontwerp zijn de entreezone met de museumwinkel en theesalon, het museumplein en de tentoonstellingsruimtes voor de vaste collecties. 

Het resultaat van de renovatie is dat er een gastvrij en hedendaags entreegebied is gecreëerd waar bezoekers graag verblijven. Het is een tijdloos interieurontwerp dat recht doet aan het museum als plek voor inspiratie en verwondering. Ook is de omvangrijke collectie opnieuw georganiseerd met als doel om een heldere en tegelijk verrassende ervaring te realiseren.

Het kleurgebruik is bijzonder met de heldere en frisse kleuren in de theesalon en de rustige grijstonen in de museumwinkel. De frisse kleuren in de theesalon met de strenge ordening komen op de foto meer  als een etalage over dan als een gezellige theesalon. Je ziet dat alles nieuw is en ongebruikt. Dat geeft aan deze ruimte een wat kille uitstraling. De grijstonen van de winkel zorgen ervoor dat juist de aandacht uitgaat naar de producten. Dat klopt met de functie van de ruimte en is goed geslaagd.

-- Lees meer --

fotografie: Ewout Huibers