NOMA 2.0

Noma 2.0,  is het nieuwe restaurant van de wereldvermaarde topkok René Redzepi. Nadat zijn eerdere restaurant Noma tot vier keer toe was verkozen tot het beste restaurant van de wereld besloot Redzepi om opnieuw te beginnen in Kopenhagen. Het interieur is van de hand van de in Kopenhagen gevestigde studio van David Thulstrup.

Het nieuwe restaurant is gevestigd in een reeks boerderijachtige gebouwen, ontworpen door de BIG van de Deense architect Bjarke Ingels. Elk gebouw heeft een enkele functie en is gemaakt van een enkel materiaal – koper, hout of bakstenen. Het interieurontwerp moest trouw zijn aan de structuur en aansluiten bij de gebruikte bouwmaterialen. Eiken staat centraal in de grote eetzaal met muren die lijken op stapels hout. De centrale toonbank is gemaakt van een 200 jaar oude, van nature gezwarte balk uit de nabijgelegen haven. De privé eetzaal is met balken bekleed met witgeolied Douglas-hout als een contrast met de verkoolde dennen buitenkant. Voor de lounge koos David Thulstrup een op maat gemaakte crèmekleurige baksteen voor wanden en vloeren. Een referentie naar de strakke, moderne lijnen uit de Deense stijl van de jaren 70.

Kopenhagen

Een van Redzepi’s belangrijkste overwegingen bij het maken van de nieuwe Noma was dat het een gevoel had van die plek in Kopenhagen. Het interieur moest dat weerspiegelen. Tegelijkertijd moest elk stuk en ieder element zorgvuldig worden geselecteerd, zodat alles op maat werd gemaakt. Dat was een van de uitdagingen van dit project: het combineren van de praktische eisen van een druk restaurant dat materialen vereist die veel slijtage aankunnen, terwijl het ook iets is dat je alleen in die hoek van Kopenhagen kunt ervaren. Er zijn eerlijke, eenvoudige en moderne ruimtes gecreëerd die niet overdreven ontworpen zijn.

In de loop van het project dat één jaar duurde selecteerde David Thulstrup alle materialen en oppervlaktebehandelingen. Alle kasten en de verschillende meubelstukken zijn op maat gemaakt., Dat geldt ook voor de verlichting.
De terrazzo vloer is gemaakt van grote rivierstenen, waarvan de vorm voelbaar is wanneer ze met blote voeten worden gelopen. Alles is zorgvuldig geselecteerd, samengesteld of ontworpen en niets schreeuwt meer dan het andere. Het geheel heeft een gevoel van samenhang. In overeenstemming met Redzepi’s wens dat alles handgemaakt en duurzaam zou zijn, werkte Thulstrup met toegewijde vakmensen en gebruikte alleen de beste lokale materialen.

-- Lees meer --

Fotografie: Irina Boersma
Video: Wall Street Journaldit vindt Dorothé van NOMA 2.0


beoordeling-NOMA2.0

 

Kijk hier voor informatie over de methodiek.

waardering: ****

Restaurant Noma 2.0 in Kopenhagen heeft nu al twee Michelinsterren. René Redzepi wilde een restaurant met seizoensgebonden eigen gekweekte groenten. Het nieuwe restaurant is opgebouwd uit tien kleinere en één grote centrale cottage die staan op een voormalig marine eiland in het havengebied van Kopenhagen.

Wat maakt NOMA 2.0 bijzonder?

Voor mij is dat het pure en oorspronkelijke in alles. Echt alles is met aandacht en zorgvuldig uitgedacht, ontworpen en geproduceerd. Textuur, afwerking, behandeling, presentatie en zintuigelijke ervaring spelen elk een belangrijke rol. Dat geldt voor sterrenkok René Redzepi die samen met zijn team aan de voorbereiding van de meest ultieme umami smaak werkt. En dat geldt ook voor David Thulstrup die het gehele interieur ontwierp met regionale materialen en de productie daarvan door Deense vakmensen liet uitvoeren. Thomas Dinesen die zorgde voor al het hout van vloeren wanden en meubilair. Jonas and Julie Krüger, een vijfde generatie meubelmakers, die stoelen en tafels naar ontwerp van Thulstrup produceerden. Jonas Edvard en Michael Anker die de hanglampen van kalksteen en zeewier vervaardigden. Nina Nørgaard die al het glaswerk en Christine Rudolph die onder haar leiding al het serviesgoed liet maken. Ook de kleding is van locale merken en zorgvuldig in een vrije ‘mix & match’  gekozen.
Het gaat nog jaren duren voordat het dorp compleet af is, maar er is nu al genoeg om van te genieten zelfs voor de meest veeleisende gast.

NOMA 2.0 haalt de allerbeste ingrediënten uit de omgeving

waardering: ****

-- Lees meer --

dit vinden jullie van NOMA 2.0

(geef jouw mening en waardering onder aan de pagina en je ziet hier het totaal van jullie waardering voor Noma 2.0)