OBEREGGEN MOUNTAIN HUT

Als je nog van plan bent om deze winter te gaan skiën, maar je weet nog niet waarheen, dan heb ik wel een optie: Obereggen in Zuid-Tiroolse Dolomieten.
Niet alleen vanwege het skiën, maar ook omdat je dan kunt bijkomen van je inspanningen in de Obereggen Mountain Hut. 

De Obereggen Moutain hut is een ontwerp van de architecten Peter Pichler Architecture en Pavol Mikolajcak. Het ligt op een hoogte van 2000 meter meteen naast de skilift en kijkt uit op de skipiste.

De hut heeft iets weg van een omgevallen boom die met drie grote gebogen takken uit de berg steekt.
Iedere ‘tak’ eindigt in een glazen gevel. Deze lijkt op de typische vorm van een hut uit de regio. Iedere gevel heeft uitzicht op een van de drie belangrijke bergen uit de omgeving. 

Hout

De Obereggen Mountain Hut is voor een belangrijk deel opgebouwd uit hout. De constructieve elementen en het interieur zijn gemaakt van  sparrenhout. De gevels zijn gemaakt van lariks en de meubels van eiken. Het zijn allemaal houtsoorten die in de regio voorkomen. 

Aan de binnenkant is de complexe houten structuur van de hut goed zichtbaar. In het restaurantgedeelte markeren de verticale houten ribben ook de zitplaatsen van de banken langs de wanden. Slechts aan één kant bestaat de wand uit beton. In deze betonnen wand is een aantal nissen gemaakt voor de nodige intimiteit.

De hut is sowieso geen grote open ‘vreetschuur’. Dit komt juist door de vorm van de drie takken. Iedere tak vormt als het ware een eigen klein omsloten en intiem gebiedje.

Een lange houten kast verdeelt de open ruimte en vormt ook een afscheiding naar een zithoek. Deze kijkt uit op een open haard die opgenomen is in de betonnen muur.
Verderop langs de betonnen bevindt zich de bar met daarachter de keuken. Voor de bar bevindt zich een ruimte die je kunt zien als een moderne interpretatie van de klassieke ‘gemütliche’ Stube.  Hier biedt een grote glazen pui zicht op een groot terras dat op het zuidwesten is gericht.

De keuken en opslagruimtes bevinden zich aan de achterzijde van het gebouw. De toiletruimte is bekleed met grijze tegels en heeft lange betonnen wastafels. Deze bevinden zich in  de kelderverdieping, samen met de personeelskamer.

Fotografie is van Oskar Da Riz en Jens Rüßmann.

 

PS. Qua vorm en idee heeft de  Obereggen Mountain Hut wel iets weg van het Sunflower House.

-- Lees meer --