OHM van Kauppi & Kauppi

Op de Stockholm Furniture & Light Fair die begin februari is gehouden, werd Ohm gepresenteerd. Ohm is een nieuwe lampenserie ontworpen door Kauppi & Kauppi.
Jon en Nina Kauppi hebben deze lamp ontworpen voor de Zweedse firma Ifö Electric. Ifö Electric is de enige fabriek in Scandinavië die geperst porselein maakt. Met deze collectie eren Jon en Nina Kauppi  het materiaal, de productie en het eeuwenlange erfgoed van dit bedrijf .

Het bijzondere van deze lampen is dat iedereen de vorm en uitstraling herkent van vroeger. Maar dan toch net iets anders. De vormt verwijst naar de porseleinen houders met glazen kappen die in schuren, stallen, keukens en kelders hingen. Hier hebben de ontwerpers deze ‘oervorm’ opgepakt en in een modern jasje gestoken, met gebruik  van dezelfde materialen. Dat maakt deze lampen zo bijzonder.

‘We werden geïnspireerd door de fascinerende zachte vormen van isolatoren en aansluitdozen, enkele van de eerste producten die door de firma Ifö zijn gemaakt. We wilden deze vormen terugbrengen in het assortiment door iets nieuws te maken dat past bij hun identiteit.
De fascinatie was niet alleen een kwestie van esthetiek. De zachte vorm bleek zeer functioneel te zijn voor zowel de voet als het glas vanwege het grote vermogen om licht te verspreiden ‘,

Aldus Nina Kauppi, een van de twee ontwerpers.

De lampen zijn leverbaar als wand-, plafond- en tafellamp met een hoogglans witte of zwarte porseleinen voet. De voet is in twee maten verkrijgbaar. De glazen kap is in wit gematteerd of helder glas. De Ohm tafellampen zijn dimbaar en uitgerust met een houten schaaltje en een textielkoord met dimmer.

Ifö Electric

De geschiedenis van Ifö Electric begon in begin 1900 bij het eiland Ivö, waar de klei werd opgegraven. Het bedrijf heeft een belangrijke rol gespeeld in de Zweedse industriële geschiedenis door de productie van isolatoren, verbindingsdozen voor smeltverbindingen en duurzame porseleinen armaturen. De verlichtingsarmaturen zijn Scandinavische klassiekers geworden en zijn te vinden in veel huizen en instellingen. De unieke persproductietechniek van porselein maakt fijne precisiedetails mogelijk. Porselein is bovendien zeer duurzaam en isoleert prima.  Allemaal eigenschappen die uitermate geschikt zijn voor elektrotechnische producten.  Voor de productie van het prorselein worden kleine kleikorrels gebruikt die 15% vochtigheid bevatten. Een hydraulische pers maakt in één handeling de voet van de armatuur. Inclusief alle fijn gedetailleerde schroefdraden en montagegaten.

 


kijk ook eens naar de porseleinen lampen van Gerard Bovenberg

-- Lees meer --