ON MOUNTAIN HUT

Af en toe moet je er iets voor over hebben om je bestemming te bereiken. Dat geldt in ieder geval voor de On Mountain Hut. Deze tijdelijke en minimalistische eco-hut is ontworpen door Thilo Alex Brunner, hoofd van de designafdeling van het in Zürich gevestigde hardloopmerk On. Het is voor de oprichters van On een ode aan het majestueuze landschap dat de inspiratie is voor dit Zwitserse merk.

De On Mountain Hut ligt op een hoogte van 2.500 meter in Engadin, Zwitserland. Ingeklemd tussen de imposante Piz Lunghin-berg en de Lunghin-pas. Het kost je een klim van 2 uur om de hut te bereiken. Het is een tocht door alpenweides met af en toe een paar grazende melkkoeien.

“We wilden dat de hut de perfecte plek was om te genieten van de Alpen in al zijn glorie. Het moest een plek zijn om voor even het dagelijkse leven achter je te laten. Een plek die onze liefde voor deze bergen vertegenwoordigt en ook onze liefde voor design … een plek om terug te gaan naar de bron.
Ons bedrijf is bedacht terwijl we met z’n drieën [met mede-oprichters David Allemann en Olivier Bernhard] hier in de Engadin-vallei aan het wandelden waren.”

Aldus mede-oprichter van On, Caspar Coppetti.

modulair

De hut is ontworpen om modulair te zijn. Hij moet eenvoudig in elkaar te zetten zijn en ook gemakkelijk weer uit elkaar te halen. De houten constructie en metalen raamkozijnen en gevelelementen beperken het gewicht tot een minimum.

De buitenkant is bedekt met een reflecterende metalen gevel waardoor de hut opgaat in de omgeving.

zelfvoorzienend

De hut is geheel zelfvoorzienend. Zonnepanelen voeden een interieurverlichting en laden ‘s nachts mobiele apparaten op. Een droog composteertoilet aan de achterkant biedt de luxe van privacy in een vrij kaal landschap. Een constructie op het dak verzamelt en filtert regenwater om te drinken en te wassen. Een houtkachel zorgt voor warmte.
Vlakbij is ook nog een waterbron die continue zorgt voor aanvoer van zuiver water dat ook ongefilterd te drinken is. Een letterlijke manifestatie van On’s motto ‘terug naar de bron’.

En het beste: het ON-team zorgt ervoor dat er in de hut pasta, lokale wijn en snacks zijn voor alle gasten die gelukkig genoeg zijn om een ​​uitnodiging te krijgen om te blijven. Want dat is dan weer jammer: iedereen kan de hut bezoeken, maar overnachten kan alleen op uitnodiging van On. Want de On Mountain Hut is daarnaast natuurlijk ook gebouwd ter promotie van de nieuwe bergwandelschoen van On, de On Cloudrock.

andere locatie?

Het is de bedoeling om de hut na de zomer weer af te breken en volgend jaar weer in elkaar te zetten. Wellicht op een nieuwe locatie.

“Er zijn veel meer plaatsen waar we ons kunnen voorstellen dat andere On Mountain Huts worden gebouwd, met materialen die uniek zijn voor hun locaties en zo adembenemend als dit eerste ontwerp.”

zegt ontwerper Thilo Alex Brunner met een glimlach.

 

Foto’s zijn gemaakt door Anne Lutz en Thomas Stöckli

Kijk voor een spiegelende gevel ook eens naar het Sacromonte Landscape Hotel

 

-- Lees meer --