overmooienlelijk

overmooienlelijk is dé inspiratiebron voor interieur, architectuur, design, kunst en verwondering. Wij laten voorbeelden zien die ons verwonderen en ontroeren. Over het algemeen zijn het mooie projecten en producten, maar we laten ook lelijke dingen zien. 

Wij geven onze mening over waarom we iets mooi en lelijk vinden én aan de projecten en producten die wij beschrijven geven wij een waardering. Daarvoor hebben wij een methodiek ontwikkeld die een project of product op negen kenmerken beoordeelt (voor meer informatie verwijzen we je naar het tabblad ‘waardering’).

overmooienlelijk is een Nederlandstalige site. Maar we berichten over projecten en producten van over de hele wereld. Wij verzamelen informatie uit internationale websites, uit blogs en tijdschriften. En we vertrouwen op onze jarenlange ervaring als interieurarchitect en vormgever.

overmooienlelijk richt zich op iedereen die zich wil laten inspireren en verrassen met de door ons geselecteerde projecten en producten en die het leuk vinden om met aandacht te kijken waarom iets mooi of lelijk is.

overmooienlelijk is opgericht door Dorothé Derks en Jan Lücker.


Wij willen je prikkelen en inspireren met voorbeelden die wij mooi en lelijk vinden.

Ben je geïnspireerd en wil jij een bijdrage leveren, een column schrijven, een idee indienen, neem dan contact met ons op.

 

 

 

 

 

over smaak valt niet te twisten (of toch wel?)

Hoe komt het dat je iets mooi of juist lelijk vindt? Is het de kleur of het materiaal? Spreekt de stijl je aan? Heb je een voorkeur voor chique of strak? Waarom zijn sommige Pinterest plaatjes toch zo populair?

Wij hebben een waarderingsmethodiek ontwikkeld waarmee we projecten en producten op negen kenmerken beoordelen en waarderen. Die negen kenmerken vertegenwoordigen elk een gebied op drie verschillende lagen:  zintuiglijk, esthetisch en functioneel. Ook het denken en voelen, hoofd en hart spelen een rol in de beoordeling.
Onze waardering verwerken we in een grafiek.  Aan de hand daarvan krijgt een project of product een ster-waarde van één tot vijf sterren.

Het is ónze mening en waardering die wij aan een project of product toekennen op basis van deze negen kenmerken. Een geheel objectieve beoordeling is niet mogelijk. Of zoals de Duitse filosoof Immanuel Kant het in de 18de eeuw al omschreef: "Een esthetisch oordeel bezit altijd een subjectieve algemeenheid".


Wij waarderen een project op basis van de volgende negen kenmerken:

*  structuur * kleur * verhouding * 

* vorm * materiaal * detail *

*tijdloosheid * vorm & functie * duurzaamheid
.

 

 

 

Een kanttekening moeten we wel maken. We kunnen niet alle projecten bezoeken en ervaren. Dus waarderen we de projecten en producten ook op de beschikbare informatie en foto’s. Dat betekent dat de fysieke beleving van een gebouw, ruimte, product - hoe deze in werkelijkheid aanvoelt, ruikt of klinkt  – niet altijd meegenomen is. Wat we in de beelden ervaren is:

'bezieling maakt mooi'

De projecten en objecten die wij op deze manier hebben gewaardeerd zijn te herkennen aan de * achter hun naam.

Wil je meer weten over onze methodiek en hoe wij een project of product waarderen, neem dan contact met ons op.

 

 

 

over ons

overmooienlelijk is een initiatief van Dorothé Derks en Jan Lücker.  Wij zijn beiden al vele jaren werkzaam voor bedrijven, particulieren en organisaties in binnen- en buitenland. Dorothé als interieurarchitect, Jan als grafisch vormgever. We doen dat onder de naam KEK dnl | interieur - architectuur - ontwerp BNO.

Onze liefde en passie voor mooie dingen is de aanleiding geweest voor deze designblog.  Wij beschrijven projecten en producten en op basis van argumenten geven wij er onze waardering aan. Wij willen je daarmee inspireren en prikkelen om bewust te kijken.


 

Dorothé DerksDorothé Derks
interieurarchitect bij KEK dnl | interieur - architectuur - ontwerp BNO en medeoprichter van overmooienlelijk

 

       

 

Jan Lücker

Jan Lücker
vormgever bij KEK dnl | interieur - architectuur - ontwerp BNO en medeoprichter van overmooienlelijk

 

       

 

 


Wil jij een bijdrage leveren, een column schrijven, een idee indienen, neem dan contact met ons op.