PALACIO CHIADO

Het Portugese bureau Frederico Valsassina Arquitectos is verantwoordelijk geweest voor de renovatie van het Palácio Chiado in Lissabon, Portugal.

Het gebouw, gelegen in het hart van de Portugese hoofdstad, was in 1781 gebouwd als een adellijk paleis. Tot voor een aantal jaren geleden was het paleis de thuisbasis van het Instituut voor visuele kunst, design en marketing. Daarna heeft het een hele tijd leeg gestaan en is het voor en na in verval geraakt.

Het gaat in economisch opzicht goed met Portugal. Dat heeft drie bevlogen ondernemers doen besluiten dit vervallen juweeltje op te knappen en hier een horeca onderneming te beginnen. De renovatie en verbouwing heeft in totaal bijna twee jaar geduurd en het resultaat mag er zijn. Het paleis is volledig teruggebracht tot zijn oorspronkelijke grandeur. De fresco’s, het schiderwerk, glas-in-lood ramen en mooie architectonische details zijn minutieus gerestaureerd (zie ook de video).

gouden leeuw

Frederico Valsassina heeft voor de renovatie hoogwaardige materialen gebruikt. De verdere inrichting en meubilering is bewust sober en ingetogen gehouden. Hiermee heeft de architect het grootse karakter van het oorspronkelijke gebouw extra willen benadrukken.

Een van de meest opvallende kenmerken is de gouden leeuw die in een van de belangrijkste eetzalen hangt.

Het Palacio Chiado is nu een gastronomische hotspot met een bar en met wel zeven verschillende restaurants verspreid over twee verdiepingen.  Je kunt hier nu traditioneel Portugees eten, maar ook vakkundig bereide sushi en zelfs hamburgers. Een aanrader voor als je (weer) een keer in Lissabon bent.

Fotografie is van Alexander Bodogorodskiy 

-- Lees meer --


video van het Palácio Chiado: verval, restauratie, restaurants