PARAMOUNT HOUSE HOTEL

In een 80 jaar oud magazijn in Sydney is sinds afgelopen jaar het Paramount House Hotel gevestigd.
Breathe Architecture uit Melbourne is verantwoordelijk voor het ontwerp. Meest opvallende element is de nieuwe gevel van koperen zigzag vormen die op het oude bakstenen gebouw is geplaatst. 

Het Paramount House Hotel ligt in de wijk Surry Hills tussen een aantal historische gebouwen uit het interbellum. Het is van oorsprong een bakstenen pakhuis van 3 verdiepingen uit de jaren 1930. Het ligt naast het historische Paramount House (circa 1940).
Het hotel is onderdeel van een blok panden die allemaal geassocieerd worden met pioniers van de filmindustrie zoals Paramount Pictures Studio en 20th Century Fox Film Association.

29 kamers

Het Paramount House Hotel heeft 29 kamers. En net als ieder mens is geen kamer hetzelfde. Het bestaande gebouw is ruw, met sporen van slijtage en ouderdom. Dat maakt iedere kamer uniek wat betreft grootte en karakter.
Op onverwachte plekken staan kolommen, in sommige kamers is het oude tegelwerk, de borstwering en de puntgevels nog zichtbaar. In andere kamers zie je nog de resten van de voormalige trappenhuizen en de verouderde balken.  Door het hele pand zijn nieuwe elementen toegevoegd. De ene keer prominent en dan weer subtiel. Van vrijstaande massief houten badkuipen en architectonisch metaalwerk tot weelderig groen en lokaal gemaakte meubels en keramiek.

Bij de verbouwing is zoveel als mogelijk voortgebouwd op de bestaande schil en zijn de aanwezige bouwmaterialen zoveel als mogelijk hergebruikt. Daardoor heeft het pand zijn eigenheid en authenticiteit kunnen behouden. Breathe Architects heeft aan de schil van baksteen en hout stoere materialen toegevoegd als koper, beton, gerecycled hout en lokaal ontworpen tegels, textiel, armaturen en fittingen.
De suites zijn zo ontworpen dat ieder een eigen terras heeft, weggestopt achter de bestaande bakstenen envelop of de nieuwe koperen gevel. Hier vindt de gast schaduw tegen de zon, natuurlijke ventilatie en de contact met de straat. 

duurzaam

Bij de verbouwing is ook de nadruk gelegd op duurzaamheid. Uitgangspunt daarbij is een laag energiegebruik, hergebruik van materialen – inclusief de gerecyclede houten vloerplanken – en lokaal geproduceerde bouwmaterialen en meubels.  Op het dak staan zonnepanelen om de energiebehoefte aan te vullen. De suites hebben ieder een afgeschermd terras dat schaduw biedt en natuurlijke ventilatie. Daarmee hoop men het gebruik van de airco te verminderen. 

verwijzing naar het verleden

Niet alleen de naam Paramount House Hotel verwijst naar de voormalige en naastgelegen Paramount studio’s. Een van de oude filmkluizen staat nog in de receptielounge.
Maar vooral de nieuwe koperen chevron gevel is een verwijzing en eerbetoon aan de glitter en glamour van de filmindustrie.
Het linkt daarmee ook aan de grandeur van de art deco van het naastgelegen Paramount House.

-- Lees meer --

 

Fotografie is van Katherine Lu.