PATIO DO MECO HOUSE

Patio do Meco House is een prijswinnend project ontworpen door Portugese architect Fábio Ferreira Neves. Het pand ligt op een klein heuveltje in het historische centrum van Aldeia do Meco, in Sesimbra, Portugal.

Sesimbra ligt op twee kilometer van het starnd en ongeveer 35 kilometer van Lissabon. Patio do Meco Hou­se is 230 vierkante meter groot. De verbouwing was een langdurend project. De verbouwing begon in 2012 en in 2018 was het pand gereed. Het belangrijkste doel van de verbouwing was het behouden van de oorspronkelijke identiteit van het complex. Dat gold vooral voor het beeld van het hoofdgebouw en de ommuurde binnenplaats.

stallen en een olijfboom

Op de plek stond eerst een huis met patio, wat stallen en een oude olijfboom. Ook na de verbouwing heeft het project zijn oorspronkelijke identiteit bewaard. Het hoofdgebouw, werd afgebroken en herbouwd, met inachtneming van de plek en de verhoudingen van de oorspronkelijke gebouw.

vier suites

Het hoofdgebouw staat aan de straatkant. Daar is ook de toegang tot het complex en de binnenplaats.  Het complex wordt omsloten door een muur. Tegen die muur zijn vier suites gebouwd met ieder een eigen badkamer. Deze suites zijn heel abstract en minimaal vormgegeven. De vorm en de plek van de suites is bepaald door de oorspronkelijke olijfboom. Iedere suite heeft zijn eigen terras(je). Opvallend is ook de oorspronkelijke schoorsteen die een verbinding vormt tussen het hoofdgebouw en een van de suites.

hoofdgebouw

In het hoofdgebouw zijn de gemeenschappelijke ruimtes ondergebracht zoals keuken en eetkamer.
Typische mediterrane elementen zoals de put, de dakpannen en het schaduwrijke riet, hebben een prominente plaats in de patio, die helemaal op het zuiden is georiënteerd.

designmeubels

Ook het interieur is met zorg en aandacht vormgegeven. Strakke wanden, houten vloeren en designmeubels van onder andere Eames en Jean Prouvé.

Patio do Meco House wordt nu verhuurd als een vakantiehuis voor maximaal 8 personen.

 

De foto’s zijn gemaakt door Nelson Garrido

-- Lees meer --