PH ARTICHOKE

In 1958 ontwierp de Deen Poul Henningsen de PH Artichoke. Poul Henningsen is geboren in Kopenhagen op 9 september 1894 en gestorven op 31 januari 1967. Poul Henningsen had geen opleiding tot architect afgerond maar was wel geïnteresseerd in traditionele functionele architectuur. Daarnaast was hij gefascineerd door, structuur, schaduw, schittering, kleur en licht. Zowel natuurlijk licht als kunstlicht. Deze licht fascinatie is duidelijk herkenbaar in zijn ontwerpen.

De intussen wereldberoemde PH Artichoke viert dit jaar dus zijn ZESTIGSTE! verjaardag. Poul Henningsen ontwierp de lamp voor het restaurant Langelinie Pavillonen in Kopenhagen. Daar hangt deze PH Artichoke lamp nog steeds  dus al zestig jaar.

Het ontwerp van de PH Artichoke heeft een unieke en bijna sculpturale vorm. De lamp wordt gezien en erkend als een internationaal designicoon. De PH Artichoke Lamp heeft 72 nauwkeurig geplaatste bladeren, die in twaalf rijen van zes bladeren, elk 100% verblindingsvrij licht bieden. De vorm verwijst duidelijk naar de groente, de artisjok, waar de lamp ook naar vernoemd is.
Het licht dat als het ware door bladeren diffuus verspreid wordt heeft een uniek patroon. Deze manier van verlichting is zowel functioneel als decoratief.
In de loop der jaren heeft de fabrikant, Louis Poulsen, de PH Artichoke regelmatig technologisch aangepast aan de nieuwste ontwikkelingen. Zo is er op dit moment ook een energiebesparende LED-variant te koop.

Ter gelegenheid van het 60-jarige jubileum van het ontwerp brengt Louis Poulsen een nieuwe editie uit in geborsteld koper. Interessant om te weten is dat koper een natuurlijk element is en al vanaf 8700 v.Chr. toegepast wordt. Deze speciale editie, exclusief beschikbaar tot eind 2018, zal worden gegraveerd met de handtekening van PH – PH Artichoke – 1958-2018 – Anniversary Edition en een uniek nummer. De jubileumgravure wordt vanaf de bovenkant op de derde rij bladen geplaatst. Vanaf 2019 wordt de PH Artichoke geleverd zonder de jubileumgravure.

De PH Artichoke is met recht een tijdloos ontwerp.

-- Lees meer --

De PH Artichoke in de Langelinie Pavillonen in Kopenhagen, waar deze vanaf 1958 hangt.



dit vindt Dorothé van de PH Artichoke


beoordeling-ARTICHOKE

 

Kijk hier voor informatie over de methodiek.

waardering: *****

De PH Artichoke is een prachtig lichtarmatuur. De totale vorm, de herhaling die erin zit, het ritme en de verhoudingen zijn volledig geïnspireerd door de natuur.
Dit maakt het ontwerp zo natuurlijk en tijdloos.
De lamp is ook duurzaam; de eerste ontwerpen hangen nog steeds in Kopenhagen.
Het toegepaste materiaal van deze uitgave is koper en dat is een oeroud element.

Wat maakt deze lamp zo speciaal?

De kracht van het ontwerp zit voor mij in de vorm en de wijze van verspreiding van licht. Het armatuur en de lichtbron zijn samen een eenheid. Het licht van de lichtbron reflecteert, geeft schaduw en schittert zonder verblinding. De koperkleur zorgt voor een diffuse verstrooiing die dit lichtobject tot een toegepast kunstobject maakt.

Een stralende schoonheid.

waardering: *****

-- Lees meer --

dit vinden jullie van de PH Artichoke

(geef jouw mening en waardering onder aan de pagina en je ziet hier het totaal van jullie waardering voor de PH Artichoke)