PRESENCE

PRESENCE is de eerste solo-tentoonstelling van de Nederlandse kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde. Het is een kunstwerk dat Roosegaarde speciaal voor het Groninger Museum heeft gemaakt.

PRESENCE is de eerste tentoonstelling van Daan Roosegaarde voor in een museum. Het kunstwerk beslaat verschillende ruimtes met interactieve glow-in-the-dark-concepten. Zo kunnen bezoekers kunnen hun schaduwen vangen terwijl de ruimtes zijn verlicht in groen en rood licht. Ze kunnen patronen van neonlicht op de vloer maken en deze volgen. Of ze kunnen met hun handen door ‘sterrenstof’ gaan die bestaat uit duizenden kleine lichtgevende bolletjes. Deze bolletjes zijn met een speciale coating  behandeld en gloeien op door het gebruik van UV-licht.

interactie

Het kunstwerk is als een lichtgevend landschap dat door de bezoekers telkens van vorm en kleur verandert. De installatie is dus niet alleen bedoeld om naar te kijken. Juist niet.  De interactie tussen bezoeker en kunstwerk levert steeds nieuwe beelden op. Kijken en observeren, maar vooral aanraken, voelen en bewegen zijn essentieel.

Inspiratie

Klimaatverandering en de wens om de leefbaarheid van ons landschap te verbeteren, inspireerden Roosegaarde tot het maken van PRESENCE. Met de sporen die bezoekers in de installatie achterlaten, die na verloop van tijd verdwijnen en plaatsmaken voor nieuwe patronen, wil Roosegaarde de invloed van onze menselijke aanwezigheid op aarde symboliseren.

 “Jij maakt het kunstwerk en het kunstwerk maakt jou. Het effect van je aanwezigheid maakt je bewust van jouw relatie met de omgeving en de manier waarop we deze kunnen maken of breken.”

Daan Roosegaarde

Daan Roosegaarde (Nieuwkoop, 1979) staat bekend om zijn innovatieve ontwerpen voor de openbare ruimte. Hij combineert design, kunst en (bio)technologie. Hij noemt zijn werk ‘techno-poetry’. Het is een mix van technologie en creativiteit. Daarbij vervagen de grenzen tussen alfa- en bètawetenschappen. Volgens Daan Roosegaarde  is dat de drijvende kracht achter maatschappelijke veranderingen.

Met zijn team van ontwerpers, engineers en projectmanagers onderzoekt hij thema’s als de relatie tussen mens en technologie, tussen digitaal en fysiek en tussen levende en niet-levende materie. Natuurfenomenen als lichtgevende kwallen en vuurvliegjes fascineren hem en het element licht speelt vaak een grote rol in zijn werk.  Dit komt onder andere tot uitdrukking in zijn andere projecten als WaterlichtSmog Free TowerIcoon Afsluitdijk.

 

PRESENCE is nog tot 12 januari 2020 te zien in het Groninger Museum. Zie ook de Agenda.

Foto’s zijn van Daan Roosegaarde

-- Lees meer --