PRESENT

PRESENT is de naam van de overzichtspositie van het werk van de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren. Bij het grote publiek is Vanfleteren wellicht het meest bekend door zijn indringende zwart-witportretten.
Vanfleteren is 50 jaar oud geworden en is al meer dan 30 jaar fotograaf.  Voor het FOMU in Antwerpen (het Vlaamse fotomuseum) reden genoeg voor een overzichtsexpositie.

En het is een grote expositie geworden. Ongeveer 300 foto’s van Vanfleteren hangen in het FOMU. Het is de eerste keer dat in het hele museum het werk van één fotograaf wordt getoond.

8 maanden

PRESENT laat niet alleen de bekende werken van Vanfleteren zien. Ook werk uit zijn beginperiode zijn te bewonderen. Om een selectie uit zijn uitgebreide oeuvre te maken heeft Vanfleteren zich 8 maanden teruggetrokken. Hij had daarvoor speciaal zijn kelder volledig zwart geschilderd, installeerde er een lichtbak, een bureau en een stoel. Interessante beelden plakte hij tegen de muur tot de hele kelder vol hing. Zo kwam hij weer foto’s tegen waarvan hij niet eens wist dat ze bestonden.

persfotograaf

Vanfleteren begon zijn loopbaan als persfotograaf. Dat werden later ook fotoreportages voor tijdschriften en (kranten)magazines. Daarna volgden fotoboeken waar hij soms jaren mee bezig was.  Twaalf jaar geleden exposeerde Vanfleteren al eens in het FOMU. Die expositie betekende zijn grote doorbraak na zijn periode als persfotograaf.

chronologie

De foto’s op de exposite PRESENT zijn chronologisch opgehangen. Alle belangrijke periodes van Vanfleteren komen langs. De zoekende fotograaf in de beginjaren en de student die straatfotograaf was. Maar ook de foto’s die hij in New York waarmee zijn carrière als persfotograaf begon. Je ziet beelden uit Rwanda ten tijde van de genocide, foto’s uit de periode Dutroux. Maar ook vakantiekiekjes. Aan de hand van de foto’s zie je de ontwikkeling die Vanfleteren als fotograaf.

protretten

En natuurlijk komen ook de portretten langs waarmee hij naam heeft gemaakt. Vaak in zwart-wit. Foto’s van onder andere bekende artiesten, kunstenaars, sportlieden.

De expositie PRESENT is nog tot 1 maart 2020 te zien in het FOMU te Antwerpen. Ter gelegenheid van deze expositie is ook het boek ‘Present’ is uitgegeven. Dat is natuurlijk in de museumwinkel te koop (€ 69,–)

 

Alle foto’s: Stephan Vanfleteren

Kijk voor andere fotoexposities ook op Binnenkijken met Thijs Wolzak, Dit is Cas, Twee fotoexposities en Een Chinese Droom.

-- Lees meer --

kijk ook naar onderstaande video, gemaakt naar aanleiding van de tentoonstelling PRESENT.