RADHAUS

Radhaus is een bierhal en een Beiers restaurant in oud en historisch deel van San Francisco. Wat vroeger een winkel was voor maritieme machines uit 1934 heeft envelop A + D omgebouwd tot een ‘’gemütliche Bierstube”.

Je verwacht het niet, een typisch Beierse Bierstube in San Franciso. En toch bestaat het. Sterker, dit is al het derde Beierse restaurant dat de initiatiefnemers van Radhaus in San Franciso hebben geopend.

Bay Area

Radhaus ligt in de Bay Area. Hier was vroeger een militaire basis. Deze omgeving ondergaat op dit moment een metamorfose.  Zoals wel vaker gebeurt bij oude industrieterreinen, wordt deze buurt ontdekt, hip en trendy.

lege, witte hal

Envelop A + D moest vanuit cultuurhistorisch oogpunt de gevel en het dak handhaven. Alle bestaande binnenmuren werden weggehaald. Wat overblijft is een grote, lege hal met zichtbare stalen dakspanten, die, net als de muren helder wit zijn geverfd.

De keuken, de technische installatie, de opslag en de kantoren zijn weggewerkt in een groot, wit volume met twee verdiepingen.

Een paar grote stalen en glazen draaideuren met roodkleurige kozijnen vormen de ingang tot Radhaus.  Door de gerestaureerde hoge, stalen schuiframen heb je een panoramisch uitzicht op de baai van San Francisco.

De bestaande betonnen vloer werd zoveel als mogelijk bewaard en waar nodig aangeheeld.  Op deze vloer staat in het midden van de ruimte een “bier-orgel”. Dit element is bekleed met witte tegels en wordt gebruikt om de biervaten te koelen.
De biertaps zijn gemaakt met verschillende gevonden voorwerpen, waaronder een schroevendraaier, ladeknoppen en een pijp.

300-jarige Ponderosa-dennen

Twee 300-jarige Ponderosa-dennen die bij een storm zijn omgevallen zijn ‘verzaagd’ tot bar en een zitbank. Zij zijn een echte eye-catcher.

“De massieve houtblokken roepen een gevoel van ontzag op door hun schaal en rauwheid tegen een achtergrond van gepolijst beton, het met tegels beklede ‘bierorgel’ en panoramisch uitzicht”

aldus envelop A + D.

Radhaus is ontworpen als een eigentijdse ontmoetingsplaats en moderne interpretatie van een Biergarten, waar je kunt genieten van een Wiener schnitzel, bierwurst en negen soorten Beierse bieren van de tap. En dat in San Francisco.

 

Foto’s: Matthew Millman

-- Lees meer --