RAINBOW VILLAGE

Huang Yung-Fu hoorde dat het dorp waar hij decennialang had gewoond op de nominatie stond om te worden gesloopt. Hij besloot daar iets tegen te gaan doen. Het resultaat staat nu bekend onder de naam Rainbow Village.

Huang was de laatste overgebleven bewoner van de gemeenschap die ooit 1.200 huishoudens telde. In de gemeenschap woonden vooral Chinese nationalistische soldaten die verslagen waren door het communistische regime van Mao Zedong. Ook Huang was zo’n soldaat. Hij sloot zich in 1946 aan bij het nationalistische Kuomintang (KMT) leger om tijdens de burgeroorlog de communistische troepen te bestrijden op het vasteland van China. In 1949 volgden veel van de verslagen KMT-troepen hun leider, Chiang Kai-shek, toen deze deze naar Taiwan vluchtte. In totaal trokken in die tijd 2 miljoen mensen naar Taiwan. Deze werden ondergebracht in tijdelijke huisvesting in honderden speciale militaire dorpen op het eiland.

Uiteindelijk werden sommige van deze nederzettingen permanent. Veel veteranen en hun families brachten een ​​groot deel van hun leven daarin door.

dreigende sloop

In de gemeenschap van Huang raakten voor en na raakten veel huizen leeg. Ontwikkelaars begonnen het land op te kopen voor herontwikkeling. Bewoners kregen compensatie of een nieuwe woning aangeboden. Maar Huang bleef, ook nadat zijn buren waren vertrokken en er nog maar 11 huizen over waren. Uiteindelijk bleef hij als enige bewoner over.

kleurrijk kunstwerk

Om deze laatste 11 huizen voor de sloop te redden, begon hij deze te beschilderen. Zo is in de loop der jaren zijn kleurrijk kunstwerk ontslaan. Huang Yung-Fu besloot alle beschikbare oppervlakten van de huizen te schilderen. Muren, daklijnen en paden werden voorzien van veelkleurige Chinese karakters en figuratieve motieven.

Sinds het begin van dit project zijn de 11 huizen bekend geworden als Rainbow Village en hij, de Rainbow Grandpa.

Studenten van de plaatselijke universiteit ontdekten het werk van Huang en voerden samen met hem campagne om het dorp te redden. Het is inmiddels een toeristische attractie geworden en de Taiwanese regering heeft inmiddels beloofd het dorp intact te laten.

mooi of lelijk?

Bij een project als dit gaat het er niet om of het mooi of lelijk is. Of dat je het mooi of lelijk vindt.
Het gaat erom dat door de inzet, overtuiging, doorzettingsvermogen en toch ook het creatieve talent van één iemand iets behouden is dat anders ten prooi zou zijn gevallen aan de slopershamer.

 

Kijk ook eens naar Een Chinese Droom, een fotoreportage van Ruben Terlou.

-- Lees meer --