SAN CARLOS ZIEKENHUIS

Op de voorkant van een tijdschrift valt mijn oog op de foto van een intens kleurige wand in een ziekenhuis. Even lezen waar dat over gaat.

Als onderdeel van een liefdadigheidsinitiatief zijn gangwanden van het San Carlos Ziekenhuis in Madrid ontworpen door een kunstenaar. Voor twee wanden zijn muurschilderingen door de straatkunstenaar Okuda San Miguel gemaakt.

In dit ziekenhuis worden jaarlijks meer dan 1.800 patiënten behandeld. De Aladina Foundation, sponsor van dit project, is een onafhankelijke organisatie die probeert ziekenhuizen te vermenselijken en een trauma door het verblijf voor jongeren zoveel als mogelijk te beperken. Het idee achter dit iniatiatief voor dit project is dat het kunstwerk positief bijdraagt aan de verbetering van de levenskwaliteit van de kinderen in het ziekenhuis.

Wat mij heel diep raakt is het heftige kleurgebruik, de puntige scherpe vormen en de grote gezichten van dieren die mij beangstigen en die op mij macaber overkomen. De uitstraling van deze kunstwanden is volledig in tegenspraak met de studies die er zijn naar een healing environment en kleurgebruik in de zorg. Hier wil ik mijn denkwijze graag met je over delen.

-- Lees meer --

Ander werk van Okuda San Miguel.dit vindt Dorothé van de muurschildering in het San Carlos Ziekenhuis


waardering san carlos ziekenhuis

 

Kijk hier voor informatie over de methodiek.

waardering: **

De straatkunstenaar Okuda San Miguel is geboren op 19 november 1980 in Santander in Spanje. Al vanaf zijn 17e jaar maakt hij muurschilderingen op verlaten wegen en fabrieken in zijn geboortestad. In 2000 haalt hij zijn bachelor Fine Arts aan de academie in Madrid. In zijn veelkleurige werk versmelten geometrische vormen, lichamen zonder identiteit, hoofden van dieren en tegenstrijdige symbolen met elkaar samen. Okuda San Miguel heeft een unieke iconografische beeldtaal ontwikkeld. Okuda werkt veelal buiten en maakt enorm groot werk. Zijn vorm en kleurgebruik is intens en herkenbaar en hij beheerst een uitdagende beeldtaal. Zijn werken zijn te vinden in straten maar ook in galerieën over de hele wereld.

Waarom is de toepassing van deze muurschildering in dit ziekenhuis totaal ongepast, dus lelijk?

Dat de toepassing hier ongepast is heeft mijn inziens meerdere redenen. Het heeft te maken met de maat van de ruimte en de verhouding tussen hoogte en breedte, in samenhang met de scherpe vormen, het kleurgebruik en de beeldtaal. Deze toepassing geeft aan mij geen enkel gevoel van harmonie. De verschillende genoemde onderdelen vormen geen eenheid en zijn niet met elkaar in overeenstemming. De 45 m2 lange wanden in deze ziekenhuisgang hebben op de voorbijganger een immense impact. Het is een geweldig stoer kunstwerk dat is zeker waar. Maar als je daar loopt kun je nooit enige afstand nemen van deze gigantische afbeelding. Daarvoor is de gang te smal. Je bent hier wel in een ziekenhuis, een plaats waar je niet vrijwillig bent maar je verblijft er omdat je ziek bent. Als zieke ben je extra kwetsbaar en wil je geen extra onnodige prikkels door intense kleuren. Als ziek mens heb je eerder behoefte aan veiligheid, geborgenheid en een omgeving met zachte en rustige kleurtinten en natuurlijke vriendelijke vormen. Een ander type kunstwerk had hier zeker een heel positief effect kunnen geven.

Het is voor mij duidelijk dat alle betrokken deelnemers vanuit eigen deskundigheid hebben gehandeld. Helaas was er niemand in de groep die het geheel en het effect in de ruimte kon overzien. Men is vergeten om een deskundige erbij te betrekken die kennis heeft op het gebied van de beleving in een ruimte. Ik ben als interieurarchitect in staat om het geheel te overzien. Ik had ook het effect van deze muurschildering vooraf al gezien en dus kunnen voorspellen.

Alles bij elkaar is het kunstwerk de verbeelding té groots té intens en macaber. Het werk van deze straatkunstenaar Okuda San Miguel past het allerbeste buiten, op enorme gevels van grote en hoge gebouwen. Hierbinnen in de gang van dit kinderziekenhuis komt het bij mij zéér weerzinwekkend over.

Dat een kunstwerk een positieve bijdrage levert aan de verbetering van de levenskwaliteit van de kinderen in een ziekenhuis is een fantastisch idee.  Maar in de uitvoering van dit project slaat het goede idee volledig de plank mis.

waardering: **

-- Lees meer --

 

 


dit vinden jullie van de muurschildering in het San Carlos Ziekenhuis

(geef jouw mening en waardering onder aan de pagina en je ziet hier het totaal van jullie waardering voor dit project)