SANTA CLARA 1728

Santa Clara 1728 is een luxe hotel in Lissabon ontworpen door architect Manuel Aires Mateus.

Het hotel ligt bovenop een van de zeven heuvels van de stad en kijkt uit over het Pantheon en de Taag. Architect Manual Aires Matues heeft een zeer statig maar enorm vervallen gebouw uit 1728 omgetoverd tot een luxe hotel. In de loop der tijd had het gebouw vele aanpassingen en verbouwingen meegemaakt. Manuel Aires Matues is erin geslaagd om het gebouw af te pellen en terug te brengen tot in de kern.

Het is hem gelukt om de schoonheid en de uitstraling van het oorspronkelijke gebouw te vermengen met eenduidige, strakke en toch warme aanpassingen en aanvullingen. Daarbij maakt hij gebruik van mooie, natuurlijke materialen.  Dat is bijvoorbeeld te zien in de badkamers van het hotel. Manual Aires Mateus heeft deze vakkundig afgewerkt met een subliem oog voor detail. Zijn keuzes zijn afgewogen en in harmonie met elkaar zonder saaiheid of doorgeschoten in perfectie. Keuzes voor de tegels, badmeubels en wastafels niets concurreert of schreeuwt om aandacht in dit hotel.

Alle elementen zijn in harmonie met elkaar. Dat geldt voor de keuze van het meubilair en de verlichting tot het rustgevende palet van crème en beige, natuurstenen en linnen.

Het resultaat is een gebouw met een eenvoudige architectuur, met weinig decoratieve elementen. Maar wel van een hoge kwaliteit en met gebruikmaking van echte materialen. Een authentiek gebouw  en daarom zeer tijdloos.

-- Lees meer --

Fotografie: Juan Rodriguezdit vindt Dorothé van Santa Clara 1728


beoordeling-Santa Clara 1728

 

Kijk hier voor informatie over de methodiek.

waardering: ****

Dit gebouw uit 1728 tot hotel verbouwd door de architect Manuel Aires Mateus vind ik mooi. Een woord dat goed past bij de uitstraling van dit hotel is elegant. Het hotel Santa Clara 1728 is gelegen aan een plein in Alfama, een traditionele buurt in Lissabon. De oorspronkelijke stijl van het pand is klassiek met een sterke ordening. Het ritme van de raampartijen is een cadeau voor de bouw van dit kleinschalige hotel. De kleine versieringen in de gevel zijn subtiel en verfijnd en geven allure aan het pand. Het doel om het originele karakter van het pand te behouden en om comfort te bieden in dit boetiekhotel is geslaagd.

 

Wat maakt Santa Clara 1728 bijzonder?

Voor mij is dat de serene sfeer. Een hotel inrichten is een geweldige opdracht. Je maakt het ontwerp met het inrichtingsplan en al het meubilair blijft op de plek staan zoals ontworpen of wordt teruggeplaatst. Dat gegeven maakt het ook mogelijk om een rustige en serene sfeer te creëren die ook blijvend is. De belangrijkste bijdrage aan de sfeer levert het gebruik van de prachtige materialen die uit de omgeving afkomstig zijn. Het kalksteen marmer uit Sintra, de vloeren van dennenhout en de met de hand gemaakte tegels uit de regio. Door het gehele hotel is er gebruik gemaakt van dezelfde materialen, van de eetkamer, tot de luxe badkamers en suite. Het natuurlijke karakter van de materialen brengt een rustige en sublieme uitstraling. Daarnaast is het hotel ook ingericht met stijlvolle meubels. Ik zie op de foto’s bedden van B&B Italia, banken van Living Divanni en houten stoelen en tafels van Carl Hansen uit Denemarken. Deze mooie merken met vaak goede ontwerpen zijn duurzaam, sereen en tijdloos.

Het  Santa Clara 1728 heeft zowel buiten als binnen een eigen serene sfeer dat vind ik er mooi aan.

waardering: ****

-- Lees meer --

dit vinden jullie van Santa Clara 1728

(geef jouw mening en waardering onder aan de pagina en je ziet hier het totaal van jullie waardering voor Santa Clara 1728)