SEACHANGE HOUSE

In Barwon Heads heeft Solomon Troup Architects een huis ontworpen dat naadloos opgaat in de omgeving van de kust. Seachange House ligt aan een straat met een mix van naoorlogse strandhuizen en moderne hedendaagse architectuur.

De Australische kustplaats Barwon Heads heeft de afgelopen twee decennia aanzienlijke veranderingen ondergaan, van een slaperig kustplaatsje is het nu een belangrijke vakantiebestemming geworden. Solomon Troup Architects kreeg de opdracht om daar een moderne, onderhoudsarme woning te ontwerpen met uitzicht naar alle richtingen en met de uitstraling van een modern strandhuis, het Seachange House.

warm

Vanwege het warme klimaat ter plaatse is het Seachange House helemaal aan de zuidkant van het kavel geplaatst. De kamers zijn allemaal naar het, koelere, noorden gericht.  Op de begane grond bevinden zich een dubbele garage aan de straatkant, een master bedroom, een open zone met de keuken, woon- en eetruimtes. Verder nog twee slaapkamers, een badkamer en een studeerkamer. Aan de voorkant van het huis ligt nog een tweede zitkamer met uitzicht op de tuin. Ook de royale tuin is naar het noorden gericht.

bovenverdieping

Een kleinere bovenverdieping is bijna ontworpen als een aparte woning.  Hier kunnen de kinderen en kleinkinderen tijdens vakanties en weekenden logeren zonder de hele woning over te nemen. Hier bevinden zich twee slaapkamers, een badkamer en een kleine woonkamer met weids uitzicht op de rivier de Barwon.

gevel

De voorgevel van het Seachange House lijkt erg gesloten. In deze gevel van houten latten zijn schermen opgenomen die mechanisch bediend kunnen worden. Zij creëren zo een naadloze, strakke gevel. De luiken bieden uitzicht op de Barwon-rivier, regelen de ventilatie en de zontoetreding en bieden privacy vanuit de aangrenzende straat. Als ‘s avonds binnen de lampen branden zorgt dit buiten door de openingen in de gevel voor een speels en levendig geheel. De houten latten en de luiken zijn van Western Red Cedar.

duurzaam

Uitsparingen in de gevel op de begane grond bieden de woon-, eet- en slaapkamerruimten op de begane grond bescherming tegen de zomerzon, terwijl de winterzon de ruimtes passief verwarmt. De op het noorden gelegen binnenplaats is aan drie kanten beschut. Als de deuren van de eetkamer open staan,  gaan binnen en buiten naadloos in elkaar over.
De travertin vloertegels fungeren als een thermische massa. Ze absorberen de warmte en slaan ze op. De natuurlijke luchtstromen tussen de noordelijke en zuidelijke binnenplaatsen koelen de woon-, eet- en keukenruimtes passief. Regenwater wordt opgevangen in een watertank van 20.000 liter en hergebruikt voor het sproeien van de tuin en het doorspoelen van het toilet. Op het dak staan zonnepanelen en een zonne-warmwatersysteem.

evenwichtig materiaalgebruik

Voor het Seachange House heeft de architect gekozen voor een eenvoudig en evenwichtig gebruik van kleuren en materialen. In het interieur zijn met name natuurlijke materialen gebruikt: hout en travertin. Wanden en plafonds zijn eenvoudig wit.

balans

Solomon Troup Architects heeft met het ontworpen van het Seachange House een balans gevonden tussen de wensen van de klant, de beperkingen van het kavel en het beschikbare budget. Daarbij heeft hij rekening gehouden met de wensen t.a.v. de duurzaamheid. Het resultaat is een woning die relatief goedkoop, robuust en minimaal is.

 

Foto’s zijn gemaakt door  Ben Hosking

 

-- Lees meer --