SHADOWOLOGY door Vincent Bal

Vincent Bal is gefascineerd door de schaduwen van alledaagse voorwerpen om hem heen. De schaduwen van stukjes vuilnis en spullen uit zijn huis vormen de basis voor zijn cartoonachtige tekeningen. Samen met eenvoudige lijnen vormen deze schaduwen figuren of voorwerpen. Zij vertellen een verhaal: een dief die wordt betrapt, een ijsbeer die een sinaasappel eet, een man die met zijn hondje op de kade naar de zee tuurt, een man die van een toren valt (of springt?).

Shadowology

Toen Vincent Bal  in mei 2016 aan een nieuw script werkte, merkte hij plotseling op hoe de schaduw van een theekopje op zijn bureau eruit zag als een kleine olifant. Hij maakte een tekening, nam een ​​foto en deelde deze op Instagram. De reacties waren zo positief dat hij zichzelf elke dag uitdaagde om een ​​van deze ‘schaduwkrabbels’ te maken. Hij is sindsdien niet meer gestopt.

Hij noemt gaf deze manier van kijken en tekeningen de zeer wetenschappelijke naam Shadowology.

Vincent Bal

Vincent Bal trad als kind sinds zijn zesde jaar al op in musicals, films en televisiereeksen. Na de middelbare school in Gent studeerde hij van 1989 tot 1994 film aan de Sint-Lukas-hogeschool in Brussel. Hij maakte een aantal korte- en reclamefilms. Zijn bekendste kortfilm is The Bloody Olive (1996), naar een stripverhaal van Lewis Trondheim.

Zijn belangrijkste speelfilms tot nu toe waren Man van staal uit 1999 en Minoes uit 2001, naar een verhaal van Annie M.G. Schmidt. Deze laatste film kreeg in 2002 twee Gouden Kalveren. Samen met Colette Bothof schreef en regisseerde hij de 26-delige animatiereeks Kika en Bob. Deze reeks werd eind 2007 voor het eerst vertoond op het Belgische Ketnet en bij de NPS. 

In 2012 regisseerde hij de kinderfilm Nono, het Zigzagkind en in 2014 de Belgische speelfilm Brabançonne.

Op dit moment is Vincent Bal bezig met een live-actiefilm waarin zijn schaduwtekeningen zijn verwerkt.
Je kunt de creatie van de film op Cinecrowd ondersteunen.

Je kunt meer van de tekeningen en animaties van Vincent Bal op Instagram bekijken. Je kunt ook afdrukken van zijn illustraties kopen op Etsy.

 

-- Lees meer --


Kijk hieronder naar een teaser voor zijn film Shadowology op CineCrowd (©vincent_bal)