SHOWROOM DFG

Op het industrieterrein in het plaatsje Monçao, net over de grens in het noorden van Portugal, staat de nieuwe showroom van DFG. Het is een ontwerp van het Spaanse bureau OLAestudio. Het gebouw ziet er van verre uit als een simpele schuur maar als je dichterbij komt zie je de kwaliteit ervan.  

Het is niet altijd een uitdaging om een gebouw te ontwerpen voor een industrieterrein. Vaak moet zo’n gebouw eenvoudig, functioneel en vooral niet te duur zijn. Op veel industrieterreinen zie je dan ook dezelfde eenvormige, hoekige dozen.

DFG

DFG is een bedrijf dat wereldwijd handelt in natuursteen. Het heeft diverse eigen steengroeven. DFG wilde ook zo’n eenvoudig, functioneel en niet te duur gebouw. Maar dan wel een mooi gebouw. Het moest een gebouw zijn waar hun eigen natuursteen zou worden toegepast. Ook moest het een gebouw zijn waar de kennis van DFG met betrekking tot het snijden en polijsten van natuursteen ingezet moest worden en optimaal tot zijn recht zou moeten komen.

langwerpig gebouw

OLAestudio ontwierp een langwerpig gebouw met daarin ruimte voor een showroom en een kantoor. Het is een eenvoudige constructie van metaal, glas en polycarbonaat. Deze constructie dient als het frame en de ondersteuning voor het graniet dat is toegepast.

Buiten valt het oog meteen op de lange gevel die bestaat uit gestapelde granieten blokken. Doordat deze blokken elkaar overlappen ontstaat een rooster, een brise solieil, dat het zonlicht filtert.

De toegang tot de showroom bevindt zich onder een schuin weglopende overkapping met ‘planken’ van graniet. De zijkant van de overkapping bestaat uit vierkante zuilen die in een hoek van 45 ° gedraaid zijn. Ook hierdoor wordt het licht gefilterd en wordt de inval van de zon vermeden.

Binnen heerst een open, heldere en lichte sfeer waardoor alle aandacht uit kan gaan naar de natuursteen. De wanden en vloeren zijn bedekt met verschillende soorten steen en afwerkingen.

 

Bekijk ook eens de foto’s die de Portugese fotograaf Tito Mouraz  heeft gemaakt van marergroeves.

 

De foto’s zijn gemaakt door Imagen Subliminal

-- Lees meer --