SOVIET METRO STATIONS

Iedereen die wel eens in Moskou is geweest heeft ervaren hoe bijzonder de metrostations daar zijn. De fotograaf Christopher Herwig heeft alle metrostations uit de voormalige Sovjet-Unie gefotografeerd.  In het boek ‘Soviet Metro Stations laat hij metrostations zien met grote en statige kroonluchters, sierlijke kolommen en cassetteplafonds. En dat terwijl dagelijks miljoenen reizigers gebruik maken van deze stations.

Christopher Herwig is een reisfotograaf en documentairemaker die o.a. voor UNICEF en andere organisaties van de Verenigde Naties werkt. Hij reisde voor zijn werk veel door Rusland met de trein en heeft o.a. een tijdje in Kazachstan gewoond.

fascinatie

Op zijn bezoeken aan Moskou en Tasjkent raakte hij meer en meer gefascineerd door de architectuur van de metrostations. Deze stations hebben ook lange tjd dienstgedaan als schuilkelder in tijden van een mogelijke nucleaire aanval. Ze werden daarom gezien als militaire terrein. Het was dan ook lange tijd verboden om daar foto’s te maken.
Herwig wilde graag een serie maken van de metrostations in alle steden in de voormalige USSR. Toen het fotografieverbod in veel van de steden werd opgeheven is hij begonnen met het maken van deze foto’s.

reis langs de architectuur van tientallen jaren geleden

De foto’s van Herwig nemen ons mee op een reis langs de architectuur en de politieke invloeden van tientallen jaren geleden.  Symbolen uit het Sovjettijdperk, reliëfsculpturen van belangrijke gebeurtenissen en figuren en beelden bedekken iedere vierkante meter van de goed onderhouden ondergrondse ruimtes af.

Herwig maakte zijn foto’s vaak in de vroege ochtend of in de late avond. Dat verklaart dat veel van deze anders zo drukke stations op de foto’s verlaten lijken. Teveel mensen op de foto’s zouden alllen maar afleiden van de ruimte en het ontwerp van de stations.

Het boek ‘Soviet Metro Stations’ is in op 24 september van dit jaar uitgebracht door Fuel.

-- Lees meer --