SPACE FRAMES

In de onlangs opgeleverde Coal Drops Yard in Londen heeft Studio Mieke Meijer uit Eindhoven een aantal gigantische sculpturale lichten, Space Frames, geplaatst. De Space Frames zijn gemaakt in opdracht van MDR Gallery die ook in de Coal Drops Yard is gevestigd. De lichtsculpturen zijn geinspireerd op de architectuur van hun omgeving. Ze volgen de bogen en de grafische contouren van de industriële gebouwen. Daarnaast dienen ze als oriëntatiepunten en als bakens, zichtbaar in de Coal Drops Yard en daarbuiten.

De Coal Drops Yard is een groot complex uit de vroege negentiende eeuw. Jarenlang werd dit complex gebruikt voor de aanvoer en opslag van kolen. De Victoriaanse gebouwen en gewelven zijn onlangs door Studio Heatherwick getransformeerd voor commercieel en cultureel gebruik. Opvallend element is het ‘kussende dak’ dat de twee tegenover elkaar liggende gebouwen als het ware naar elkaar toe trekt. Het complex is al meteen vanaf de recente opening eind 2018 een enorm succes en trek vele bezoekers. De VIDEO van Studio Heatherwick geeft een mooi beeld van het complex en toont ook de Space Frames van Studio Mieke Meier.

Roy Letterlé en Mieke Meijer van Studio Mieke Meijer noemen de verlaten industriële gebouwen van hun geboortestad Eindhoven als een directe invloed op hun werk en van de Space Frames. De objecten  bestaan uit licht maar sterk aluminium skelet met daaromheen een industrieel polyesterweefsel dat vaker wordt gebruikt in de luchtvaartindustrie.

Alle ruimteframes met de hand worden gemaakt door Studio Mieke Meijer in hun werkplaats.
“We wilden niet alleen een lamp maken, maar meer een bouwsysteem, van dezelfde bouwsteen kun je een klein object maken of een heel groot object”, zegt Meijer.

Over Studio Mieke Meijer

Studio Mieke Meijer is opgericht door Mieke Meijer en Roy Letterlé. Ze werken aan zelf geïnitieerde en in opdracht gemaakte projecten vanuit hun werkplaats in Eindhoven. Constructieve beelden, tastbare materialiteit en tektonische detaillering zijn de fundamenten van de sterke en herkenbare signatuur van de studio.

Mieke Meijer (Wezep, 1982) studeerde af aan de Design Academy Eindhoven.
Roy Letterlé (Kerkrade, 1978) studeerde bouwkunde aan de PTH in Eindhoven. Meijer en Letterlé geven beiden les aan Design Academy Eindhoven en HKU University of the Arts Utrecht.

-- Lees meer --

Fotografie: John Sturrock en Studio Mieke Meier