STEP

Bureau de Change Architects uit Londen heeft bij eerdere projecten al laten zien creatief om te kunnen gaan met baksteen.

Ook bij hun project STEP, een uitbouw van een woonhuis in London, hebben zij niet gekozen voor een rechte, strakke uitbreiding. Nee, ook hier hebben zij baksteen prominent toegepast en wel het type baksteen dat al in het huis voorkomt.

Bureau de Change is gaan stapelen met bakstenen met als resultaat een trapsgewijze, verspringende uitbouw. Door de vorm en het gebruik van baksteen krijgt de uitbouw iets van een sculptuur en vormt tegelijkertijd één geheel met het bestaande huis.
Deze ritmische opstapeling is zowel buiten als binnen zichtbaar. En ook in de stapeling van het glas aan de zijkant van het pand.

nieuwe indeling

Met de nieuw aanbouw is ook de indeling van de begane grond aangepast. De keuken is verplaatst naar de voorkant van het huis. Hier zijn de originele elementen van het huis behouden. Deze worden extra geaccentueerd door de donkere kleuren en de gebruikte materialen.

De vloer in de keuken is glad beton. Deze loopt over naar een vloer van dunne houten planken in de eetkamer en vervolgens in een grofkorrelige betonnen vloer in de uitbreiding. Halverwege zorgt een nieuwe glazen pui voor extra lichtinval en is het het getrapte glas zichtbaar dat samenkomt met de getrapte bakstenen uitbouw.

De uitbouw is helemaal kolombrij. Dat was nog een hele klus omdat de bovenverdieping ook ondersteund moet worden. In nauwe samenwerking met de constructeurs zijn laser gesneden, in twee richtingen getrapte balken aangebracht ter ondersteuning van de eerste verdieping. Deze lijkt als het ware verzonken in de aanbouw en is duidelijk herkenbaar aan het gestucte plafond mat daaromheen een plafond van baksteen.

Dit project van Bureau de Change is een ode aan de baksteen, die binnen en buiten zichtbaar is. De bakstenen aanbouw respecteert het bestaande huis en wijkt er tegelijkertijd van af.

-- Lees meer --

 

Foto’s door Ben Blossom