STOREDHOME

“Nadat Andrés jarenlang op een kamer bij zijn zus had gewoond, werd het tijd om op zichzelf te gaan wonen.”

Zo begint de beschrijving van architect Gonzale Pardo, van het project StoREDhome.

Andrés Rubio is journalist en medeoprichter van een kunstgalerie Mad is Mad in Madrid. Hij had een aantal jaren bij zijn zus gewoond. In die tijd had hij her en der mooie designmeubels gekocht. Die werden opgeslagen in de kelder bij zijn zus. Deze moesten ooit een plek krijgen in zijn nieuwe appartement. Dat nieuw appartement werd uiteindelijk een zolder van 78m2 in de wijk Justica in  Madrid.

De opdracht aan architect Gonzale Pardo, van GON architects was als volgt:

“Gonzalo, ik wil alleen wonen. Ik houd van een lichte ruimte. Maar het moet ook donker genoeg zijn om te kunnen slapen. Ik heb het snel koud. Ik haat airconditioning. In het weekend werk ik thuis en ik nodig vrienden uit, maar ik heb nooit feesten. Ik verzamel moderne kunst. Ik eet graag buiten de deur en lees graag liggend op de bank. Ik neem graag lange douches en ben geobsedeerd door orde en netheid. Ik heb 40.000 euro te besteden en ik wil oudejaarsavond op mijn nieuwe stek vieren.”

Het oorspronkelijke appartement was in de jaren vijftig werd gebouwd als opbouw bovenop een 19e-eeuws gebouw. Het had vier slaapkamers en drie kleine ramen die weinig tot geen natuurlijk daglicht binnenbrachten. Niet echt iets om meteen vrolijk van te worden. Er moest dus ook radicaal worden ingegrepen. De zolder werd helemaal gestript, de plafonds en wanden werden verwijderd.

openingen

Gonzalo Pardo vergrootte de raampjes met uitzicht op de binnenplaats naar het oosten en plaatste een groot daklicht. Ook maakte hij  nieuwe openingen in het westen. Door de  driedubbele houten glazen deuren met houten frame kan Andrés Rubio nu recht naar de horizon en over de daken van Madrid kijken.

kolom

Het muren van het appartement zijn van beton. Het apprtement kent maar één verticale steunende kolom. Deze metselstenen kolom, onder het hoogste punt van het plafond, werd versterkt met staal. De balken van de houten plafonds bleven zichtbaar.

rood meubel

Meest opvallend element van de nieuwe inrichting is het rode meubel dat midden in de ruimte is geplaatst.
In dit meubel is de toegangsdeur, de keuken, de boekenkast en andere bergruimtes ondergebracht. Het verdeelt daarnaast het appartement in verschillende functies. Het meubel is 14,50 meter lang, 0,60 meter breed en heeft een inhoud  van 22 27 m3. Het raakt nergens het plafgond. Het meubel is samengesteld uit standaard keukenkasten.

Het uiteindelijke resultaat is een open, aangenaam en opgeruimd appartement dat geheel voldoet aan de wensen van Andrés.

Kijk voor andere bijzondere appartementen ook eens naar Loft Diego, JHouse, Sterling Place en Type Street Apartment.

 

De foto’s zijn gemaakt door Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

-- Lees meer --