STREETMEKKA VIBORG

Architectenbureau EFFEKT heeft In een oude fabriek voor windmolens in de Deens plaats Viborg een skatehal en jeugdcentrum gerealiseerd. Het project heet Streetmekka Viborg.

Op een industrieterrein in Viborg zie je al van ver een hal met een doorzichtige gevel van polycarbonaat. Dit is Streetmekka Viborg. Eens was dit een fabriek van 3.170 vierkante meter waar windmolens werden gemaakt. Het gebouw biedt nu onderdak een aan groot aantal sporten en activiteiten. Zo zijn er basketbalvelden, een schaatsbak, je kunt er skaten en freerunnen, muziekmaken en meedoen aan verschillende workshops en trainingen.

 

‘We hebben het meest generieke gebouw van allemaal – een industriële fabriekshal  – genomen en het getransformeerd in een levendige culturele hub voor straatsport en -cultuur gericht op jongeren die niet passen in of niet worden aangetrokken door traditionele georganiseerde sportorganisaties “

aldus Mikkel Bøgh van EFFEKT.

De voormalige fabriek bevindt zich op een terrein van 2.000 vierkante meter. De buitenkant van het gebouw is nieuw verpakt in een doorzichtige huid van polycarbonaat. Zo ziet het gebouw er licht en uitnodigend. En het valt op tussen de andere (fabrieks)gebouwen in de buurt.

ingrepen

Grote schuifdeuren openen de centrale fabriekshal naar buiten. EFFEKT verwijderde ook de muren aan beide uiteinden van het gebouw. Ook hebben zij alle administratieve functies en werkplaatsruimtes aan één kant van de bestaande gebouw verplaatst en de skate-gebieden aan de andere kant. Hierdoor kon de vroegere grote productiehal intact blijven.
Sociale ruimtes en informele ontmoetingsplekken liggen verspreid over het gebouw, strategisch verweven tussen de verschillende faciliteiten.

waarde

Dit soort verlaten industriële gebouwen, gemaakt van geprefabriceerde betonnen panelen en staal, worden vaak als weinig waardevol ervaren. Maar EFFEKT hoopt dat dit project laat zien hoe deze structuren op een kwalitatieve manier en voor een beperkt budget kunnen worden hergebruikt en geherprogrammeerd.

“Hoe oninteressant en grijs de buitenkant van deze dozen ook is, ze bevatten vaak een indrukwekkende binnenruimte van magnifieke schaal en bijna kathedraalachtige proporties op basis van een repetitief, overzichtelijk, structureel systeem. Voor ons vormde deze enorme ruimte de enige echte waarde van het gebouw – en we wilden dit blootstellen aan de buitenwereld.”

prijs

ArchDaily heeft Streetmekka Viborg onlangs gekozen tot Building of the Year 2019 in de categorie Sports Architecture.

 

Kijk hier voor een ander project van EFFEKT, de Poshtel Popup.
En kijk voor een ander project met een gevel van polycarbonaatpanelen ook eens naar Micasa Vol.C.

Foto’s zijn gemaakt door Rasmus Hjortshøj.

-- Lees meer --