STUDENTENUNITS DYSON

Het Londonse bureau WilkinsonEyre heeft een studentencomplex ontworpen voor het Dyson Institute of Engineering and Technology in Wiltshire, Engeland. Het is een klein dorp geworden, gebouwd met modulaire units.

Dyson is natuurlijk bij ons bekend van de stofzuigers. Het bedrijf ontwikkelt daarnaast allerlei innovatieve apparaten en systemen. Voor de ontwikkeling daarvan heeft het een eigen opleidingsinstituut. Hier kunnen talentvolle jongeren een technische opleiding genieten. Om deze studenten te kunnen huisvesten heeft WilkinsonEyre modulaire units ontworpen.

CLT, Cross Laminated Timber

De units zijn gemaakt van kruislings gelamineerd hout (CLT, Cross Laminated Timber). Ze zijn elders geprefabriceerd en in een korte tijd ter plekke neergezet. De units zijn gestapeld in eenheden van twee tot drie verdiepingen. Ze zijn zo gerangschikt dat een levendig dorp is ontstaan met ​​aangename gemeenschappelijke buitenruimtes. In het dorp is huisvesting voor maximaal 50 studenten.

Sommige eenheden van dit dorp hebben units die tot drie meter uitkragen. De constructieve eigenschappen van het CLT laten dit toe. De massa van het CLT zorgt ook voor een efficiënte isolatie. De binnenwanden zijn helemaal van hout, inclusief de keukens en badkamers. Dit om overal een warme en natuurlijke leefomgeving te creëren.Aan de buitenkant zijn de units bekleed met aluminium panelen en afhankelijk van hun positie binnen elke eenheid, met sedum bedekte daken.

units

Iedere unit is 32m2 groot (8 x 4 meter). De units hebben allemaal natuurlijke ventilatie en grote ramen met driedubbele beglazing. De wanden buiten zijn afgeschuind om de toetreding van het daglicht en het uitzicht naar buiten te maximaliseren.

eenheid

Iedere eenheid bestaat uit een aantal woonunits en een centrale unit met daarin een gedeelde keuken, wasruimte en opslagruimte.
Elke individuele woonunit heeft een eigen toegangsdeur. Verder een eigen slaapkamer en een woon-/werkruimte met ingebouwde opslag en een douche en toilet.

Dit complex laat zien dat je ook met prefab units mooie dingen kunt maken.

Kijk voor andere voorbeelden van het bouwen met modulaire units ook eens naar de Poshtel Popup, de Urban Rigger en het Sacromonte Landscape Hotel.

Foto’s: Peter Landers

-- Lees meer --