SUNFLOWER HOUSE

Af en toe zie je een huis voorbijkomen waarvan je op dat moment denkt: hier zou ik best wel willen wonen.
Het Sunflower House is wat dat betreft voor mij zo’n huis: de vorm, de transparantie en de ligging. Alles lijkt perfect op de foto’s.

Het Sunflower House ligt op een klif boven de Middellandse Zee in Cap de Creus, een rotsachtig schiereiland voor de Spaanse Costa Brava, een paar kilometer ten zuiden van de Franse grens.

De omgeving is prachtig en de uitzichten zijn weids. Dat was ook de reden voor de eigenaars om hier een huis te bouwen.
Het nadeel van deze locatie is, dat deze op het noorden gericht is en de wind daar behoorlijk kan waaien.

Voor de bekroonde architectuurstudio Cadaval & Solà-Morales was het een zoektocht naar het optimale uitzicht en zontoetreding. Het ontwerp van de woning lijkt op een zonnebloem die zijn hoofd draait om de zon te volgen. Iedere kamer in het huis wijst in een andere richting om de zontoetreding te optimaliseren en het weidse panorama van het zeegezicht te kaderen in een intiem uitzicht. De uitstekende beglaasde kubussen hebben een volledig glazen voorgevel waardoor iedere ruimte zijn eigen uitzicht heeft.

De woonkamer vormt met de keuken, de eethoek en een studeerkamer de centrale ruimte. De woonkamer heeft een dubbele hoogte en hier komen de uitstekende blokken samen.
Op de bovenste verdieping bevinden zich de drie slaapkamers met ieder een eigen uitzicht. Aan de achterkant komt een zitkamer uit op een omsloten patio. Op minder winderige dagen kunnen de bewoners genieten van het houten terras aan de voorzijde en het overloopzwembad lager op de aangelegde helling.

Het huis is uitsluitend gebouwd met lokale materialen. Uitzondering hierop is de beglazing die meestal te vinden is in wolkenkrabbers. Deze moet immers niet alleen bestand zijn tegen de windvlagen en de zonnewarmte, maar ook tegen de extreme vochtigheid van de kustlocatie.

Foto door Sandra Pereznieto.

 

De vorm van het Sunflower House zie je qua vorm en idee ook terug in de Obereggen Mountain Hut.

-- Lees meer --


dit vindt Dorothé van het Sunflower House


beoordeling sunflowerhouse

 

Kijk hier voor informatie over de methodiek.

 

waardering: ****

Het Sunflower House heeft vele architectonische kwaliteiten. De vorm, lichtheid en ligging oogt perfect. Van een afstand lijken de witte blokken op een modern beeldhouwwerk in het decor van de klifwand.

De binnenruimte is leeg en minimalistisch. Witte muren en plafonds met een donkergrijze vloer. De inrichting is sober en van natuurlijke materialen. De uitzichten door de ruimtehoge ramen zijn per blok verschillend. Het zonlicht komt geraffineerd binnen ondanks dat het woonhuis aan de zeezijde noordgericht is.

 

Wat maakt deze woning bijzonder?

De ligging en het wisselende schouwspel op de natuur, op ieder moment van de dag, is een cadeautje. De positie van elk afzonderlijk blok, de zon toetreding maakt dit woonhuis subliem ontworpen door architectuurstudio Cadaval & Solà-Morales. De structuur en de functies van het woonhuis zijn helder en logisch. De kleurnuances van het daglicht reflecteren op het wit van wanden en plafonds, de diepe blauwen van de zee en de tinten van de hemel mengen prachtig met de materialen van de inrichting. Zo op het eerste oog is het Sunflower House mooi.

De prachtige foto’s zijn zéér professioneel genomen maar ook bewerkt en mooi gemaakt. Op de locatie is er in werkelijkheid meer bebouwing rondom het huis dan op de foto’s te zien is. De detaillering van de dakranden is esthetisch fraai maar bouwtechnisch niet oké. Op de gevels zijn regensporen zichtbaar, dit geeft op den duur een zichtbare verarming. Hier was de toepassing van een natuurlijk materiaal beter op haar plaats geweest. Ik hecht zelf veel waarde aan een aangenaam binnenklimaat, licht, lucht, temperatuur, geur en geluid. Het geluid, de akoestiek in de leefomgeving, is belangrijk. Helaas is die vanaf de foto niet te beoordelen. De toegepaste harde materialen en het vele glas veroorzaken vaak een harde nagalm die onrust geeft aan de bewoners. Ik zie weinig zachte materialen op de foto’s. Maar om iets zinnigs over het binnenklimaat te zeggen zou ik het woonhuis zelf moeten bezoeken.

Wat ik mooi vind is dat het Sunflower House binnen en buiten één prachtig geheel vormen.

waardering: ****

-- Lees meer --

dit vinden jullie van het Sunflower House

(geef jouw mening en waardering onder aan de pagina en je ziet hier het totaal van jullie waardering voor het Sunflower House)