SWITCH-OVER

In het stadje Vila Franca de Xira, in de buurt van de Portugese hoofdstad Lissabon, heeft Ahenaeh een bijzonder kunstwerk gemaakt mer de titel Switch-Over.
Aheneah, de kunstenaarsnaam van de 22-jarige Ana Martins, heeft een groot ‘kruissteekkunstwerk’ gemaakt op een muur. De muur werk ligt een drukke route naar een plaatselijke middelbare school. Het kunstwerk bestaat uit meer dan 2.300 schroeven en bijna 760 meter garen.

Ana Martins liep zelf een paar jaar geleden nog dagelijks langs deze muur naar en van school.  Ana Martins: “Elke dag, vele jaren lang, lopen duizenden kinderen langs deze muur terwijl ze van huis naar school en van school naar huis gaan. Meestal gewoon verzonken in hun gedachten, verloren in ruimte, tijd en routine. Totdat hun paden van richting moeten veranderen. Dit is me een paar jaar geleden overkomen.”

Switch-Over is een eerbetoon aan de relaxte vrijheid van de jeugd.
De pas 22- jarige Ana Martins studeerde in 2017 af als grafisch ontwerpster. Tijdens haar studie ontdekte ze (weer) de techniek van kruissteek. Het begon met een keukendoek maar zag al snel de mogelijkheden van deze traditionele techniek. Ze begon de kruissteek te gebruiken in combinatie met drukwerk. Later paste ze de kruissteek op grotere schaal, als muur’schildering’, toe.

En dat is het moment waarop een techniek “die altijd gekoppeld is geweest aan een oudere generatie de jongere generatie begint te trekken, door het grafische, het concept of zelfs de vervreemding van het werk”, legt Ana uit.

 

-- Lees meer --