TEATRE MUSEU DALI – VIRTUEEL

In het Spaanse stadje Figueras, iets ten noorden van Gerona, ligt het Teatre Museu Dalí. Net als veel andere openbare gebouwen is ook dit museum op dit moment gesloten vanwege de corona crisis. En toch kun je dit museum bezoeken. En wel virtueel.

Een virtueel bezoek biedt natuurlijk niet dezelfde sensatie als die je beleeft als je de kunstwerken in het echt ziet. Maar het heeft ook weer een voordeel: geen lange wachtrijen voor de kassa en een ongestoorde rondgang door het museum. Want je hebt het hele museum voor jou alleen!

Figueras is de geboorteplaats van de surrealistische kunstenaar Salvador Dalí. Hij is één van de belangrijkste kunstenaars uit de surrealistische stroming.
Het Teatre Museu Dalí geeft je een unieke inkijk in het excentrieke leven van de kunstenaar en toont zijn belangrijkste werken.

van theater naar museum

Vroeger was het museum een theater. Hier heeft Dalí in zijn jeugdjaren zijn eerste schilderijen tentoongesteld. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd het theater door een brand verwoest. Jaren later stelde de toenmalige burgemeester aan Dalí voor om van het oude theater een museum te maken. Dalí ging akkoord en maakte van het gebouw een surrealistisch kunstwerk op zich. Hij mocht zich van het stadsbestuur helemaal uitleven. In 1974 werd het Teatre Museu Dalí geopend. Maar tot halverwege de jaren tachtig heeft Dalí  veranderingen en uitbreidingen doorgevoerd.
Het gebouw heeft een rozerode kleur met meer dan duizend goudkleurige knopen die zijn lievelingsbroden voorstellen. Op het dak staan gigantische eieren en een geodetische koepel.

werk van Dalí

In het museum vind je een overzicht van Dalí’s werk. Er hangen zo’n 1500 werken van de kunstenaar:  schilderijen, tekeningen, graveerwerken, beelden, foto’s en andere kunstinstallaties. Er hangen ook werken die speciaal voor het museum gemaakt werden zoals het enorme doek El Telón del Laberinto. Dat had Dalí zo gemaakt dat het precies in het vroegere toneel zou passen.

crypte

Dalí heeft zelf nog de laatste jaren van zijn leven in een deel van het museum, in de Torre Galatea, gewoond. Na zijn dood is zijn lichaam bijgezet in de crypte van het museum.

 

klik hier voor de virtuele tour door het Teatre Museu Dalí

 

-- Lees meer --