THE BELDI APARTMENT

Zoe Chan Eayrs en Merlin Eayrs ontwikkelden The Beldi Apartment in de Londense wijk Shoreditch. Ze kochten de ruimte, verbouwden het, woonden er en verkochten het uiteindelijk. Dat laatste doet Chan + Eayrs trouwens met ieder project.

Zoe Chan Eayrs en Merlin Eayrs zijn gaan samenwerken na hun afstuderen aan de academie. Sindsdien hebben zij gekozen voor een pad dat anders is dan de meeste van hun collega’s architecten.

geen klanten

Het paar heeft namelijk geen klanten. In plaats daarvan kopen zij of bouwen zij panden of ruimtes die ze vervolgens geheel autonoom indelen en inrichten. En als de verbouwing klaar is, wonen ze er zelf een tijdje om van het resultaat te genieten. Om het daarna snel weer te verkopen. Op naar het volgende project. The Beldi Apartment is het vierde project dat zij op deze manier hebben aangepakt.

schoenfabriek

The Beldi Apartment is een omgebouwde ruimte in een voormalige schoenenfabriek in Shoreditch. Het is de oude zolder van deze fabriek met rondom 30 originele zogeheten Crittall-ramen. Samen zorgen die voor een overvloed aan natuurlijk daglicht.

open indeling

Toen ze deze ruimte hadden gekocht hebben ze als eerste alle muren eruit gehaald. Ze woonden zelf tijdelijk in de lege ruimte om zo de sfeer en de mogelijkhden van de ruimte te ervaren. Het resultaat hiervan was de keuze voor een open indeling waarbij, in plaats van traditionele muren, de ‘kamers’ worden afgebakend door de verschuivende patronen en randen van handgemaakte vloertegels.

inspiratie

Voor het ontwerp haalden Chan Eayrs en Eayrs inspratie uit hun eigen geschiedenis en reizen. De vloeren zijn geïnspireerd op de riads in Marrakech. Ook de binnenplaatsen van de traditionele huizen in Suzhou, China en traditionele Britse baksteenmotieven waren een inspiratiebron.
Opvallend in het appartement zijn de verschillende groene en blauwe tinten en natuurlijke texturen. De muren zijn gepleisterd met rauwe kalkpleister. Timmerwerk is op maat gemaakt van gezaagd gelaagd hout. Je ziet verder hergebruikte meubels, zorgvuldig geselecteerde stoffen en kunstwerken.

Beldi-tegels

En natuurlijk de Beldi-tegels – een soort terracottategel dat traditioneel in Marokko wordt vervaardigd en waaraan het appartement zijn naam ontleend.

Chan Eayrs en Eayrs combineren de rol van de (interieur)architect, de ontwerper, de klant en de ontwikkelaar en geven een geheel nieuwe invulling aan de woorden ‘holistisch ontwerp’.

 

Foto’s: Taran Wilkhu en Toby Lewis Thomas
Video: Toby Lewis Thomas

 

P.S.
The Beldi Apartment is inmiddels ook al verkocht.

-- Lees meer --