THE INTERLOCK

Het project ‘The Interlock’ van Bureau de Change in de Londonse wijk Fitzrovia, is een gebouw van vijf verdiepingen met een gemengd gebruik. Het gebouw valt op door de bijzondere bakstenen gevel.

‘The Interlock’ ligt in de Riding House Street. Deze straat is een mengelmoes van verschillende soorten gebouwen en stijlen. Enige overeenkomst tussen al deze gebouwen is het gebruik van metselwerk in de gevels.
Bureau de Change heeft een gebouw ontworpen dat aansluit bij het aangrenzende pand uit de 19e eeuw. Het is een gebouw geworden dat tegelijkertijd historisch en eigentijds is, vertrouwd en toch vreemd.

44 bakstenen

Voor dit project zijn 44 verschillende, schijnbaar onstapelbare bakstenen ontwikkeld.
Voor de bakstenen is Staffordshire Blue Clay gebruikt. Door de kleur vormt het een contrast met het bestaande metselwerk. De mergelaarde werd verwerkt in 14 met de hand gemaakte mallen en gebakken in oxidatie om de matte blauwe afwerking te creëren. Na het bakken werden deze 14 ‘ouderstenen’ verdeeld om de 30 ‘nakomelingen’ te vormen. In totaal zijn 5.000 stenen gemaakt. De gevel is in drie maanden tijd opgebouwd.  De stenen golven tussen de kozijnen en de verdiepingen en geven de gevel diepte.
Het bouwteam gebruikte in totaal 188 sjablonen die het aantal, de vorm en de plek van iedere steen bepaalden.

achter de façade

Achter de façade zitten drie nieuwe wooneenheden en op straatniveau een café met galerij.
Aan de achterkant bestaat het gebouw uit een reeks gestapelde dozen van verschillende vorm en afmeting. Elke verdieping is ondieper dan de vorige met de diepste plattegrond onderaan en de kleinste bovenaan. In deze getrapte vorm bevindt zich een reeks diepe lichtbronnen en lichtkoepels die het daglicht naar het midden en de randen van het gebouw brengen. Het licht komt tot in de interne patio’s op de laagste verdiepingen.

De kamers kijken uit op de straat en kijken uit op de drukke straat en op de hogere verdiepingen, de daken en koepels van nabijgelegen gebouwen. Aan de achterzijde is het licht diffuser waardoor er rust heerst in de privéruimtes.

eenvoudige afwerking

Binnen zijn de units eenvoudig afgewerkt: terrazzo-badkamers, natuurstenen aanrechtbladen, keuken met gespoten hout en eikenhouten vloeren.

 

Een ander project van Bureau de Change is Step.

De foto’s zijn gemaakt door Gilbert McCarragher

-- Lees meer --