THE WATERHOUSE AT SOUTH BUND

The Waterhouse at South Bund in Shanghai is in 2010 ontworpen door Neri & Hu. Het project is dus nog geen 10 jaar oud en vanaf de opening trendsettend en een inspiratiebron voor het hergebruik van oude gebouwen. Het is een boetiekhotel met 19 kamers in Cool Docks in het district South Bund van Shanghai. Het ligt prachtig aan de Huangpu-rivier en kijkt uit over de glimmende Pudong-skyline.

Het bijzondere aan dit project is dat in een tijd dat in China veel historische gebouwen meedogenloos verwoest werden en worden om plaats te maken voor nieuwbouw, een oud en verwaarloosd pand uit 1930 is omgebouwd tot dit bijzondere hotel.

Neri & Hu Design heeft het gebouw uit de jaren 1930 – ooit een hoofdkwartier voor het Japanse leger – volledig getransformeerd, maar de oorspronkelijke gevel behouden. Het maakt deel uit van een schilderachtig deel van Shanghai vol met laagbouw. Door de gevel te behouden, blijft The Waterhouse deel uitmaken van de oude buurt .

Het gebouw was een enorme betonnen bak met een hoop trappen die nergens toe leidden. De architecten transformeerden het oude pand in 19 prachtige kamers, een bar op het dak en een restaurant. En hoewel volledig opgeknapt ervaar je nog overal de oude, vintage, broze uitstraling van een oud gebouw. Compleet met schimmelvlekken en afbladerend pleisterwerk. Het is een mooi contrast met de nieuwe toevoegingen aan dit oude gebouw, zoals de nieuwe vierde verdieping die helemaal is uitgevoerd in cortenstaal.

witte binnenplaats

Neri & Hu was ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het interieur van het hotel. Een aantel kamers liggen aan een grote open binnenplaats. De gevels van deze binnenplaats zijn wit gepleisterd en de ramen hebben donkere houten luiken.

Alle hotelkamers zijn van alle gemakken voorzien en luxueus uitgevoerd. Hier merk je er weinig van dat je in zo’n oud pand verblijft.

Lyndon Neri legt het idee achter het ontwerp voor The Waterhouse uit:

‘Dit is een hotel dat de nadruk legt op de reiziger op zoek naar een betekenis en niet alleen naar de luxe component van het leven.’

prijswinnend ontwerp

The Waterhouse at South Bund heeft de afgelopen jaren een groot aantal internationale prijzen gewonnen. Unaniem looft men de manier waarop Neri & Hu erin is geslaagd om het oude oud te laten zijn, ruw en vies. En dat te combineren met nieuwe toevoegingen. Deze combinatie versterkt zowel het oude als het nieuwe.

inspiratie

The Waterhouse is een inspiratie (geweest) voor veel projecten waarbij oude gebouwen zijn behouden, opgeknapt en getransformeerd tot plekken met een andere bestemming dan waarvoor zij oorspronkelijk zijn gebouwd. Ook in Nederland.

 

Foto’s zijn gemaakt door Pedro Pegenaute Esparza en Derryck Menere

 

Kijk voor een ander oud pand (een oude suikerfabriek) dat tot een hotel is getransformeerd eens naar het Alila Yangshuo Hotel. Of het Paramount House Hotel in Melbourne.

-- Lees meer --