TINY HOLIDAY HOME

Aan de Vinkeveense plassen hebben i29 interior architects en Chris Collaris Architects een compacte vakantiewoning gemaakt. Het Tiny Holiday Home heeft onlangs de Dezeen Award gekregen als winnaar in de categorie House Interior of the Year 2019.

Tiny Holiday Home ligt op een langwerpig perceel bij het meer.  i29 interior architects en Chris Collari hebben de woning zo op het perceel geplaatst dat je overal een verbinding voelt met buiten: met het water, het groen en de zon.

 55 vierkante meter

De woning is niet zo heel groot. Het is slechts 55 vierkant meter. Maar door de indeling maakt het optimaal gebruik van de ruimtes. En ook heb je overal contact met buiten.

4 blokken

De woning bestaat eigenlijk uit 4 blokken. Deze blokken verschillen allemaal van grootte en hoogte. Deze blokken zijn a.h.w. tegen elkaar aan geschoven. Ieder blok heeft een eigen functie. De woning beschikt over een woonkamer, een woonkeuken, een patio, drie slaapkamers, een badkamer en twee toiletten. Eén blok heeft een extra verdieping.
Binnen geven de afmetingen en plafondhoogtes van de verschillende ruimte duidelijk de afzonderlijke gebieden en functies in het huis weer. Gangen verbinden de verschillende blokken en functies met elkaar. Deze gangen zijn tevens zichtlijnen die zorgen voor een sterke visuele verbinding van de ruimtes..
Aan de kant van de patio is een dubbele schuifdeur toegepast. Hierdoor kunnen de keuken, woonkamer en patio tot één ruimte gemaakt kunnen worden. De vloeren van de recreatiewoning, de patio en de terrassen zijn van gepolijst beton. Ook hierdoor gaan binnen en buiten naadloos in elkaar over.

zwart hout

De vier blokken zorgen ervoor dat de woning er van alle kanten anders uitziet. De buitengevels zijn afgewerkt met zwart hout. Overal zijn grote ramen en (schuif)deuren die helemaal opengemaakt kunnen worden. Hierdoor ontstaat een sterke verbinding tussen interieur en landschap.
De gevels én het dak zijn opgebouwd uit elementen van houtskeletbouw.  De gevels zijn afgewerkt met verduurzaamde vuren planken. De detaillering van de kozijnen is weggewerkt achter de gevelbekleding.

interieur

De zwarte houten gevelbekleding wordt deels doorgezet in de kasten van het interieur. Daar wordt het gecombineerd met eikenhouten delen. De harde scheiding van kleuren en matetialen in het interieur is een element dat je wel vaker ziet terugkomen bij het werk van i29 (zie ook Museum Princessehof).

Meubels en kasten zijn op maat gemaakt van eenvoudige materialen en de in hoogte verspringende balkenplafonds zijn in het zicht gelaten en wit geverfd.

De foto’ s zijn gemaakt door Ewout Huibers.

 

-- Lees meer --