THE LIQUID CITY

Afgelopen zomer waren in de historische binnenstad van de Belgische stad Brugge indrukwekkende constructies van kunstenaars en architecten te zien. Constructies die waren gebouwd in het kader van de Triënnale Brugge 2018.

De vraag aan de ontwerpers was: “Wat zou er gebeuren wanneer de vijf miljoen bezoekers die ieder jaar naar Brugge komen, plotseling besluiten om hier voorgoed te blijven wonen?” Is het charmante “middeleeuwse” Brugge in staat om als inspiratiebron te dienen voor de megasteden die zich overal ter wereld ontwikkelen? Of is er aan de duistere kant van de enorme metropolis van de toekomst geen ontsnappen mogelijk?

Gerenommeerde kunstenaars en architecten werden uitgedaagd om nieuwe werken te creëren die zouden worden geïntegreerd in de openbare ruimte in Brugge. Door middel van deze fantasievolle werken werd er een optimistische, toekomstgerichte voorstelling van de stad in de 21e eeuw geboden. Tegelijkertijd  waarschuwden zij voor de mogelijke gevolgen van de huidige verstedelijking in de wereld.

Liquid City

De architecten en kunstenaars zochten voor hun werk inspiratie in het water dat de stad Brugge doorkruist en omringt. Het water, dat Brugge ooit zijn wereldfaam bezorgde, wordt een metafoor voor Liquid City.

In de binnenstad werden vijftien kunstwerken, installaties en ontmoetingsplekken opgebouwd. Ze vormden een gastvrij parcours dat mensen op onverwachte plekken samenbracht. Want dat was een van de doelstellingen van Triënnale Brugge 2018: ontmoetingen genereren, mensen uitdagen om de kunstwerken niet alleen te bezichtigen, maar ook te beleven en deel uit te maken van het creatieve proces.

“The modern era was a journey towards perfection. For the same reasons, the modern era was also an era of destruction.” Zygmunt Bauman

-- Lees meer --