TYPE STREET APARTMENT

Type Street Apartment is een renovatieproject waarbij een appartement uit 1970 werd verbouwd en opgeknapt. Het appartement is maar 35m2 groot en heeft één slaapkamer. Voor architect Jack Chen was het een uitdaging om zoveel als mogelijk functies in deze ruimte onder te brengen: wonen, werken en ontspannen.

Probleem van veel kleine appartementen of tiny houses is het gebrek aan bergruimte. Dat heeft Jack Chen opgelost door een aantal multifunctionele kasten en wandsystemen van vloer tot plafond. Daardoor heeft hij een overvloed aan opbergruimte in elke kamer gecreëerd. Veel elementen hebben ook een dubbele functie.

grote keuken

Ondanks de beperkte grootte van het appartement heeft Jack Chen gekozen voor een zo groot mogelijke keuken. Waar voorheen alleen een spoelbak was, is er nu een vier meter lange keuken met een werkblad van drie meter en veel verborgen opbergruimte. Hij heeft een intern raam geplaatst tussen badkamer en keuken. Hierdoor komt er ook daglicht in de keuken door de buitenraam van de badkamer. Op dit interne raam is een speciale folie aangebracht. Met een druk op de knop wordt het glas ondoorzichtig zodat je wel rustig en ongestoord naar het toilet kunt of kunt douchen.

ruimtelijk gevoel

Spiegels op kasten en plinten zorgen ervoor dat de woonkamer groter aanvoelt. Een bureau in de hoek van de kamer kan worden weggeklapt. In een wand tussen de keuken en de woonkamer komt een tafel tevoorschijn. De airconditioning in de slaapkamer is verborgen waardoor je dat lelijke ding niet storend in het zicht hangt. De garderobe dient ook als wijnrek.

materialen en kleuren

Jack Chen heeft bewust gekozen voor rustige kleuren en materialen. Rust en eenvoud is belangrijk in zo’n kleine ruimte. Het belangrijkste materiaal is het hout. Alle houtafwerkingen zijn op elkaar afgestemd. Ze geven daardoor het gevoel dat alles bij elkaar hoort en past: de houten vloeren, het maatwerk, de wandpanelen en het plafond.  Samen geven ze het gevoel alsof een houten doos in het appartement is geplaatst. De rest van de wanden en plafonds is eenvoudig wit.

Type Street Apartment is een goed voorbeeld van wat je met een beperkte ruimte kunt doen. Als je er maar goed over nadenkt.

Fotografie is van Tess Kelly Photography 

-- Lees meer --