UNINTENDED BEAUTY

Of het nu gaat om Adidas-schoenfabrieken, grote scheepswerven of laboratoria zoals het Zwitserse onderzoekscentrum CERN, De Engelse fotograaf Alastair Philip Wiper fotografeert de toevallige schoonheid, sublieme complexiteit en rijke details van machines. Machines die atomen tegen elkaar slaan, vliegtuigen bouwen, medicijnen produceren, schoenen maken, worstjes vullen en meer.

Alastair Philip Wiper heeft zojuist een nieuw fotoboek uitgebracht met de ttel ‘Unintended Beauty’. Daarin laat hij zijn fascinatie voor de ‘schoonheid’ van machines en industriële projecten zien. Hij maakt ons deelgenoot van de complexiteit en de symmetrie van pakhuizen, fabrieken en scheepswerven.

“Iets wat ik wil doen is uitdagen wat mensen als mooi beschouwen, want er zijn veel dingen die je kunt zeggen die tegelijkertijd lelijk en mooi zijn.”

De titel van het boek ‘Unintended beauty’ is een beetje provocerend. Veel mooie dingen moeten kennelijk ook een beetje lelijk zijn.
Het boek bevat 208 pagina’s en telt 90 kleurenafbeeldingen. Het voorwoord is geschreven door theoretisch fysicus Marcelo Gleiser.

drie versies

Alastair Philip Wiper heeft drie verschillende versies van zijn boek gemaakt met drie verschillende covers: een oranje, een blauwe en een zwarte versie.
Iedere uitgave komt in een verschillende en beperkte oplage. Unintended Beauty is nu verkrijgbaar bij uitgeverij Hatje Cantz.

tentoonstellingen

Ook zijn dit jaar twee tentoonstellingen aan het project gewijd. Op 26 febrauri opent een tentoonstelling in RIBA, Londen en op 2 april opent een tentoonstelling in het Museum of Decorative Arts and Design in Bordeaux.

Alle foto’s: Alastair Philip Wiper

-- Lees meer --