URBAN RIGGER

Het is een probleem van deze tijd: een tekort aan passende en betaalbare huisvesting. Dat geldt voor gezinnen, alleenstaanden, nieuwkomers en ook voor studenten. In Denemarken hebben zij het idee uitgewerkt om drijvende studentenhuisvesting te maken: de Urban Rigger.

Het idee van de Urban Rigger is ontworpen en uitgewerkt door de bekende Deense architect Bjarke Ingels van BIG Architects. Hij plaatste en verdraaide gebruikte zeecontainers op een drijvend ponton. Ieder ponton beschikt daardoor over 12 appartementen met eigen keuken en badkamer.

Iedere Urban Rigger heeft bovendien een centrale binnenplaats, een dakterras en een grote kelder in de betonnen ponton. In de kelder bevinden zich verder nog een gemeenschappelijke ruimte, een gezamenlijke wasruimte, bergingen en de technische voorzieningen.

Op een van de containers liggen zonnecellen en die o.a. een warmtepomp aansturen. Deze warmtepomp genereert warmte uit het water waar de Urban Rigger in ligt. Het doel is om de Urban Rigger zelfvoorzienend te laten zijn wat betreft het gebruik van energie.

wanneer in Nederland?

De Urban Rigger kan makkelijk worden vervoerd naar plekken die via het water toegankelijk zijn.
Ook Nederland is rijk aan water. Wanneer zien we de eerste Urban Rigger op de Amstel in Amsterdam of de Maas in Rotterdam?

-- Lees meer --

Foto’s en video door Urban Rigger