VENUS stoel en bank

De Deense meubelfabriek Getama produceert meer dan 65 jaar meubels die zijn ontworpen door de bekende ontwerper Hans J. Wegner (1914 – 2007). De Venus stoel en bank, ook wel bekend de GE1935 en de GE1936, zijn twee van de meubels die Wegner voor Getama heeft ontworpen.

In 1950 startte de samenwerking tussen Hans J. Wegner en Getama. Wegner was toen 36 jaar en zocht een fabriek die zijn stoelen en banken kon maken. Omdat de fabriek ver van Kopenhangen ligt bezocht Wegner de fabriek maar een paar keer per jaar. Zijn bezoeken werden zorgvuldig voorbereid en duurden meestal een paar dagen. Die tijd gebruikte hij om met de meubelmakers te overleggen, prototypes te maken en afspraken te maken over de vereiste detaillering en kwalitetsnormen.

Hans J. Wegner is vooral bekend vanwege o.a. de de CH24 Wishbone Chair, de CH20 Elbow Chair en de CH07 Shell fauteuil. Deze heeft hij allemaal ontworpen voor Carl Hansen & Son.

Minder bekend zijn de Venus stoel en bank die hij voor Getama heeft ontworpen. Ook deze worden nog steeds geproduceerd. Het zijn houten meubels (eiken en walnoot) met een bijzondere, gebogen rug en zitting. Deze lijken allebei en beetje op een skateboard. De Venus stoel en bank vallen op door het vakmanschap waarmee ze zijn gemaakt, de eenvoud van de vorm en het uitstekende zitcomfort.

Nog steeds werken dagelijks 40 mensen aan de ontwerpen die Wegner speciaal voor Getama heeft ontworpen. Sommige hebben nog samen met Wegner gewerkt. Ze houden de traditie levend en garanderen dat, zelfs vandaag, het meubilair is vervaardigd in overeenstemming met de originele tekeningen en kwaliteitseisen van Hans J. Wegner.

 

Uit dezelfde periode als de Venus stoel en bank is de Knitting Chair van Ib Kofod-Larsen die onlangs opnieuw is uitgebracht.

-- Lees meer --