VISIONS IN MOTION

Van 4 tot en met 10 november van dit jaar zweefden 120.000 gekleurde linten boven de Straße des 17. Juni voor de Brandenburger Tor in Berlijn. Deze installatie, Visions in Motion, van Patrick Shearn / Poetic Kinetics, is een herinnering aan de val van de Berlijnse muur, nu 30 jaar geleden.

Op 9 november 1989 opende de regering van de voormalige DDR de grenzen van het eens zo afgesloten land. Voor het eerst sinds de bouw van de muur in 1961 mochten de inwoners van de DDR de grens naar West-Duitsland oversteken.

9 november 1989

De formele hereniging van de twee Duitslanden heeft toen nog ongeveer een geduurd. Toch wordt 9 november 1989 beschouwd als dé dag van de val van de muur. Dat is dus 30 jaar geleden.
Om te vieren kreeg kunstenaar Patrick Shearn / Poetic Kinetics de opdracht om een ​​grootschalige installatie te maken.

120.000 reepjes stof

‘Visions in Motion’ bestaat uit ongeveer 120.000 reepjes stof. Op 30.000 reepjes stonden handgeschreven boodschappen en wensen. Deze waren in maanden voorafgaand door de inwoners van Berlijn en Duitsland geschreven. Ook inwoners van Los Angeles, zusterstad van Berlijn en woonplaats van Patrick Shearn, hadden boodschappen en wensen opgeschreven.

140 meter lang

De installatie ‘Visions in Motion’ had een oppervlakte van 20.000 vierkante meter en een lengte van bijna 140 meter. De plek, vlak bij de Brandenburger Tor, verwijst naar de plek waar de voormalige muur de stad Berlijn verdeelde. De rechthoekige vorm van het kunstwerk roept de vorm van de muur op. Maar in plaats van de zware, ondoordringbare grens van vroeger, is de vorm nu licht en luchtig.

Patrick Shearn wil dat ‘Visions in Motion’ een symbool is voor vrede en de verenigde macht van de mensen die het onrecht overwinnen.

“Als kunstenaar ben ik diep geroerd door de uitnodiging om zo’n keerpunt in de menselijke geschiedenis te vertalen in fysieke vorm.
In het licht van de huidige stand van zaken in de wereld van vandaag, voel ik dat het een tijd is om moedig te zijn, samen te komen met een verenigde stem en onze gedeelde kleuren en onze dromen naar de hemel te werpen zodat de wereld het kan zien. ”

Skynets

Patrick Shearn is bekend om zijn opvallende, levensgrote, bewegende sculpturen. Hij noemt ze Skynets. Skynets zijn ultralichte, zwevende installaties van reepjes stof die zo zijn vastgemaakt alsof het lijkt dat ze in de lucht zweven.

Foto’s en video zijn gemaakt door Patrick Shearn / Poetic Kinetics

Kijk voor vergelijkbare installaties ook eens naar Kagkatikas Secret en Color of Time.

-- Lees meer --