VLISCO RECYCLED CARPET

Simone Post is een Nederlandse textiel- en productontwerper. Ze studeerde in 2015 cum laude af aan de Design Academy Eindhoven. Zij werkt aan uiteenlopende projecten. Een daarvan is het Vlisco Recycled Carpet.

Vlisco uit Helmond maakt hoogwaardige wax-printed stoffen voor de Afrikaanse markt. Het proces van het ontwerpen en produceren van deze stoffen is gecompliceerd. Iedere stof ondergaat 27 behandelingen. Daar kan wel eens iets mis gaan. Omdat Vlisco zijn kwaliteitsnorm wilt beschermen, worden de stoffen met drukfouten niet op de markt gebracht.  Alleen het beste van het beste gaat naar Afrika.

Simone Post heeft van de restpartijen en afgekeurde stoffen een serie hoogwaardige tapijten ontwikkeld.  Op deze manier worden de overgebleven en afgekeurde stoffen niet weggegooid en vernietigd, maar opnieuw gebruikt. En wel op een andere manier dan waar ze oorspronkelijk voor bedoeld waren. Dat was dan ook wel een voorwaarde die Vliso stelde: de nieuwe producten gemaakt van de afvalmaterialen mogen niet concureren met bestaande Vlisco-producten. Ook mogen de nieuwe producten geen gebreken vertonen van fabricagefouten in de originele afdrukken.

grote rollen

Voor het ontwerp van de tapijten was Simone Post geïnspireerd door het zijaanzicht van de grote rollen die worden gebruikt om het textiel op te bergen en te vervoeren.
De afgekeurde rollen stof werden in dunne reepjes gesneden en vervolgens opgevouwen en opgerold tot stevige tapijten. Met eindeloze mogelijke kleurencombinaties, wordt elke keer een uniek product gecreëerd. Het ontwerp verhult de originele bedrukte oppervlakken en mogelijke gebreken, terwijl de uiteindelijk tapijten nog steeds pronken met de prachtige kleuren van Vlisco met nieuwe en onverwachte patronen.

De Vlisco Recycled Carpets worden geproduceerd en verkocht door Label/Breed in Nederland.

-- Lees meer --

Fotografie: Mathijs Labadie, Studio Aandacht en Dorothé Derks