Interieurarchitect, -stylist of -adviseur?
Wat is het verschil?

Pas geleden hoorde ik drie keer dat iemand een adviseur zocht. Bij alle drie de personen was er sprake van het opnieuw inrichten van een woning, school of kantoor. De vraag die bij hen speelde was: “waar kan ik terecht voor advies?” Ze hadden gezocht op internet en verdwaalden in de wirwar en aanbod van mensen die bezig zijn met inrichten. Onduidelijk is wie welk soort  advies geeft en wat dat dan gaat kosten. Wat mag je verwachten als je advies voor je inrichting wilt hebben?

interieurarchitect

Ik werk als interieurarchitect en kennelijk is het onduidelijk wat een interieurarchitect of binnenhuisarchitect, zoals het beroep vaak wordt genoemd, doet. Ik realiseer mij dat er een enorme hoeveelheid aan interieurdisciplines is bijgekomen. Het inrichten van woningen en gebouwen is een hip en sexy vakgebied geworden. Die toename is mede ontstaan door alle lifestyle woon- en verbouwprogramma’s op TV.

Dat maakt het er allemaal niet makkelijk op. Dat is dan ook een probleem als je op internet zoekt naar ‘mijn huis, school of kantoor inrichten’. Want wat blijft er dan zó onduidelijk?

 • Welke verschillende adviseurs zijn er op interieurgebied?
 • Op welke wijze verdient iemand geld met interieuradvies geven?
 • Wat zijn de kosten voor een advies?
 • Wat kun je verwachten van een advies?
 • Is het advies onafhankelijk?

Welke verschillende adviseurs op interieurgebied zijn er?

1. Interieurstylist.

De interieurstylist is de decorateur die de aankleding verzorgt van etalages, showrooms, winkels en/of de styling verzorgt voor foto’s van de vakbladen. Hij of zij zoekt accessoires in de gewenste interieurstijl. De beroepsvereniging voor Nederlandse stylisten BNS Crisp behartigt  de belangen van deze groep.

2. Interieuradviseur of interieurontwerper.

De interieuradviseur of interieurontwerper is vaak werkzaam bij de woning-, kantoor-, school- en zorginrichter, of bij een keuken- of badkamerleverancier. Hij/zij is adviseur en/of verkoper van de interieurproducten voor woonhuis, kantoor, zorg, school, horeca etc.

3.  Interieurarchitect of binnenhuisarchitect.

De interieurarchitect (ook vaker binnenhuisarchitect genoemd) houdt zich bezig met alle aspecten van de ruimte binnen in een gebouw, de binnenruimte. Het gaat over zowel de routing, (her)indeling als de inrichting. Een geregistreerde interieurarchitect beschikt over de noodzakelijke bouwkundige kennis. De titel interieurarchitect is beschermd en mag je alleen gebruiken als je in het architectenregister staat ingeschreven. Voor de belangenbehartiging van de interieurarchitect zijn er verenigingen. De beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten, BNI en de beroepsvereniging Nederlandse Ontwerpers, BNO.

 


Op welke wijze verdien je geld met het geven van interieuradvies?

 1. Je geeft advies en verkoopt je eigen product en/of je ontvangt commissiegeld over de door je verkochte producten. De marge op de producten is het verdienmodel
 2. Je geeft onafhankelijk advies en je verleent hiermee een dienst aan de opdrachtgever die je daarvoor een honorarium betaald. Je declareert je gewerkte uren of je spreekt vooraf een bepaald bedrag af.

Door mijn antwoord is het punt; of een advies onafhankelijk is, meteen beantwoord.
In het eerste geval is er géén sprake van een onafhankelijk advies omdat je producten adviseert die je ook zelf verkoopt.
In het tweede geval, is het advies productonafhankelijk en is de opdrachtgever vrij om met het advies te shoppen.

Hoe wordt de prijs voor een advies bepaald?

Gratis interieur advies bestaat echt niet. Er zijn twee manieren waarop je een advies betaalt.

 1. Of je betaalt het advies indirect doordat je een product koopt.
 2. Of je betaalt een honorarium voor de dienstverlening aan de adviseur.

Wat voor een advies heb je nodig?

 • Je kiest voor een stijl.
  Als de stijl van Piet Boon je bijvoorbeeld aanspreekt, kan hij een interieurontwerp maken. Hij richt de binnenruimte in zijn specifieke stijl in en verkoopt daarbij zijn producten.
 • Je wilt nieuw meubilair kopen.
  Dan ga je naar een woninginrichter of projectinrichter en laat je je adviseren door een stylist, interieuradviseur of interieurontwerper, in dat geval zijn de advieskosten vaker als een marge verwerkt in de prijs van de producten. Het percentage is 5 tot 10 % van de verkooprijs.
 • Je wilt een onafhankelijk advies.
  Wil je een onafhankelijk advies voor het maken van een inrichtingsplan, neem dan contact op met een interieuradviseur of interieurontwerper. Hij of zij maakt een de lay-out waarmee je de inrichting uitzoekt. Je betaalt voor het advies.
 • Je kiest voor een onafhankelijk advies en je wilt verbouwen.
  Wil je een andere indeling, inrichting of aanbouw, neem dan contact op met een interieurarchitect die ingeschreven is in het architectenregister.

Wat kost een onafhankelijk advies van een interieurarchitect?

Je moet uitgaan van een uurtarief tussen de €75 tot €125.
Er zijn veel mogelijkheden en stappen die je kunt zetten. Eerlijk gezegd is het onmogelijk om een bedrag te noemen zonder de exacte wensen en eisen te kennen daarvoor zijn er te veel variabelen.
Als indicatie van de honorariumkosten voor een totaal advies mag je uitgaan van 4 tot 12% van de totale verbouwingskosten. Dat is vanaf de start met een inventarisatie, 1e schetsontwerp, voorlopig en definitief ontwerp, voorstellen voor kleuren en materialen, een licht-, indelings- en inrichtingsplan, inclusief de begeleiding van de uitvoering.

Wat kun je verwachten van een interieuradvies?

Dat is uiteindelijk afhankelijk van je vraag die je stelt. Kies in ieder geval de juiste specialist die ook past bij je vraag en behoefte.

 1. Wil je advies voor de aankleding de styling van je interieur, ga dan naar een styliste. Hij of zij weet als geen ander producten met elkaar te combineren en het hele interieur aan te kleden.
 2. Wil je een nieuwe inrichting kopen, zoek dan een zaak uit en laat je adviseren door een interieuradviseur of interieurontwerper.
  Hij of zij weet alle in en outs van de interieurproducten die in die zaak verkocht worden.
 3. Wil je een onafhankelijk interieuradvies en misschien verbouwen, kies dan een interieurarchitect die geregistreerd is in het architectenregister en/ of aangesloten bij de beroepsvereniging BNI of BNO.

architectenregister

Wanneer mag iemand zich interieurarchitect noemen?

De afgelopen jaren is er een soort van wildgroei ontstaan in interieuropleidingen. De verwarring is daardoor nog groter geworden. Tot wat leiden die opleidingen namelijk op?

Het voeren van de titel architect, stedenbouwkundige, tuin- en landschapsarchitect en interieurarchitect is wettelijk beschermd en is op grond van artikel 23, eerste lid, van de Wet op de architectentitel voorbehouden aan hen die als zodanig staan ingeschreven in het architectenregister. Dit geldt ook voor het voeren van afkortingen en woordsamenstellingen van of met deze titels.

Iemand die niet ingeschreven staat in het Architectenregister mag de titel interieurarchitect of binnenhuisarchitect dan ook NIET gebruiken. Daartegen wordt nogal eens gezondigd.  Om zeker te zijn of iemand terecht de titel architect voert is het slim om dit na te kijken op de site van het Architectenregister.

 

Stylist, interieuradviseur of interieurarchitect. Hopelijk is het onderscheid een beetje helder.
Anders, aarzel niet om contact op te nemen wellicht kan ik je verder helpen. Een kennismakingsgesprek is geheel vrijblijvend. Je kunt mij mailen of bellen.

024-3245990 / 06-44558012 of email: dorothe@kekdnl.nl

 

Tot slot een korte anekdote. Enkele weken geleden was ik bij de oplevering van een keuken verbouwing. Van de opdrachtgever had ik de opdracht gekregen om het schetsontwerp te maken. Hij vertelde mij toen het volgende; “jouw honorarium was uiteindelijk maar een fractie van de totale kosten voor de verbouwing.” Hij zei: “in het begin vroeg ik nog af of het wel nodig was om een schetsontwerp te laten maken door een interieurarchitect. Achteraf is het de beste beslissing ooit geweest. Jouw werk als interieurarchitect is de belangrijkste basis voor de routing in de aanbouw, de op onze wensen afgestemde inrichting en de indeling van de op maat gemaakte keuken.”


Kijk hier voor meer informatie over de verschillende (beroeps)organisaties:

 

architectenregister

 

BNO

BNI

CRISP