WERKWARENHUIS

Aan de Tramkade in Den Bosch, achter de Verkadefabriek, is het Werkwarenhuis van Social Label gevestigd. Het Werkwarenhuis is gevestigd in de voormalige mengvoederfabriek van De Heus. Eek en Dekkers heeft hiervoor het ontwerp gemaakt.

Social Label is één van de partijen die voor een periode van 10 jaar het gebouw en terrein mogen gebruiken. Social Label is een stichting die zich als doel heeft gesteld om door middel van de mogelijkheden die vormgeving biedt, mensen aan de zijlijn van de arbeidsmarkt aan het werk te helpen.

gebruik

Social Label gebruikt een deel van het gebouw als showroom en kantoorruimte. Ook restaurant Van Aken, onderdeel van de stichting, heeft er een plek gevonden. In de roze gespoten ruimte kun je feesten, partijen, dansavonden en allerlei andere culturele activiteiten ontplooien.

Aan Eek en Dekkers kregen de vraag om een plan te bedenken om het gebouw te gebruiken en te ontsluiten. Er moesten in elk geval werkplaatsen komen voor Social Label zelf, maar ook moesten er ruimtes worden gemaakt die verhuurd kunnen worden aan andere creatieve bedrijven en initiatieven.

10 jaar

De plannen mochten niet al te ingewikkeld en kostbaar zijn, want in principe moet de investering in 10 jaar afgeschreven worden. Dat is best moeilijk, maar ergens maakt dit het ook eenvoudiger: bijna alles is immers te duur. Dus de vraag was eerder welke toevoeging is écht zinvol en voegt waarde toe? Eek en Dekkers besloten om vooral dingen weg te halen in plaats van toe te voegen. En wát er dan gemaakt zou moeten worden moest ook nog eens extreem eenvoudig zijn.

klaar voor gebruik

De gemeente maakte het pand klaar voor gebruik. Dat betekent wind- en waterdicht en (brand)veilig maken. Eek en Dekkers heeft gevels opengebroken en daar veel glas geplaatst. Verder hebben ze vooral heel veel staal uit het pand gehaald (wat ook nog iets opleverde) en vloerdelen verwijderd om vides, licht en zicht te creëren. Van de massieve vloerdelen zijn een paar loopbruggen en trappen gemaakt.

Een aantal bestaande stalen torentjes, voormalige industriële ketels, vaten en/of silo’s, heeft Eek en Dekkers laten staan.  Zij hebben deze omgetoverd tot werkruimtes. Het grote pand blijft onverwarmd maar de kleinere werkruimtes kunnen wel individueel verwarmd worden. De grote open ruimte is dus een soort ‘binnen-buitenruimte’.

eenvoud

Het plan is heel eenvoudig omdat het pand zo groot is en omdat er zoveel verschillende gebruikers hun intrek zullen gaan nemen. Het is dan ook belangrijk dat de bezoeker, of gebruiker, bij binnenkomst in één oogopslag weet hoe het gebouw in elkaar zit.

Om de centrale ruimte te creëren heeft Eek en Dekkers twee tegenover elkaar liggende gevels eruit geslagen en vervangen voor houten balken glaswanden met grote balken entree deuren. Ook zijn de tussenliggende verdiepingsvloeren zijn verwijderd. Het resultaat is een grote ruimte waar iedereen met iedereen contact kan hebben en waar bedrijfjes en activiteiten hun eigen plek kunnen vinden en creëren – een sociaal werkcentrum.

creativiteit

Het Werkwarenhuis is een project dat laat zien dat met ook met weinig (financiële) middelen maar wel met creativiteit een ruimte gecreëerd kan worden die aangenaam is en functioneert.

 

-- Lees meer --