WHITWORTH LOCKE HOTEL

Een oude katoenspinnerij uit de 19de eeuw is door Grzywinski + Pons omgebouwd tot het Whitworth Locke Hotel, een nieuw en trendy hotel in de Engelse stad Manchester.
Het hotel weerspiegelt het heden en het verleden van het gebouw en deze industriestad.

Het Whitworth Locke Hotel ligt in het centrum van Manchester. Het bestaat uit drie 19e-eeuwse gebouwen aan het Rochdale-kanaal dat door de stad stroomt.

drie gebouwen

De drie gebouwen – vroeger bekend als Central House, Dominion House en Johnson House – waren oorspronkelijk katoenfabrieken. Het Amerikaanse bureau Grzywinski + Pons heeft deze gebouwen omgetoverd tot een hotel met 160 gastenkamers, een co-working space, bar, en café.

industriële revolutie

Een groot deel van de charme van het hotel ligt natuurlijk al in het gebouw zelf. Manchester was ooit het middelpunt van de industriële revolutie. De eerste fabrieksgebouwen waren niet alleen maar functioneel. Ze werden gebouwd met aandacht voor de architectuur. Ze zien er dan ook vaak mooi uit. Dat geldt ook voor deze drie bakstennen gebouwen met hun torentjes, hoge schoorstenen en een prachtig glazen Victoriaans dak. Hiermee werden de drie gebouwen met elkaar verbonden. Nu bevindt zich onder dit dak de pop-up bar The Conservatory,

baksteen

De ontwerpers hebben bij hun ingreep de gebouwen teruggebracht tot hun oorsprong. Alle toevoegingen van de laatste decennia zijn afgebroken. Wat overblijft is een elegant en tegelijkertijd stoer bakstenen gebouw. Grzywinski + Pons laten in hun interieur voor een groot deel de bakstenen muren in het zicht. Maar ze zijn dan wel geschilderd. Met veel pasteltinten. Dat geeft dit stoere gebouw meteen ook een zachte uitstraling.

Het interieur is modern met een knipoog naar een chic verleden.  De hotelkamers hebben blinkende koperen vensterbanken, dunne gouden kleerhangers, een eettafel met rookglas. De muren zijn zalmroze, terwijl de stoffering is bekleed met pistachegroene stof.

stoer en chique

Het Whitworth Locke Hotel is gelukkig geen nieuw, groot, hoog anoniem gebouw. Geen sober zakenhotel zonder ziel, maar ook geen extreem designhotel met dure en fancy meubels.

Het Whitworth Locke Hotel is een mooie combinatie van verleden en heden, stoer en chique. Maar het is vooral een erg toegankelijk en aangenaam en huiselijk hotel.
Zowel hotelgasten als de inwoners van Manchester voelen zich er thuis. En daar gaat het toch om.

 

De foto’ s zijn gemaakt door Nicholas Worley

 

-- Lees meer --