XS HOUSE

Op een rechthoekig stukje grond dat net breed genoeg is om een auto te parkeren heeft Architectuurstudio ISA het XS-House gebouwd, een wooncomplex met zeven appartementen.
De locatie van amper 3,3 x 28 meter aan de rand van Chinatown in Philadelphia werd tot voor kort gebruikt als een parkeerplek voor auto’s.

Als je een paar jaar geleden hier had gelopen had je nooit kunnen bedenken dat iemand op deze plek zo kunnen wonen. Waarschijnlijk zo je gewoon straal langs deze plek gelopen zijn, zo klein en onopvallend was het toen.
Maar nu staat er een echt wooncomplex. XS House bevat een kelderappartement over de volle lengte van het gebouw met twee slaapkamers, vier ‘micro-lofts’, elk met een slaapmezzanine, en twee duplex appartementen. Het gebouw kent een centrale trappenhuis met links en rechts de appartementen. Het kelderapprtement en de appartementen opo de begane grond hebben ieder een eigen toegang.

in de hoogte

Omdat voor de locatie geen hoogtebeperkingen gelden, hadden de architecten XS House theoretisch nog groter kunnen maken. Maar dan zou er voor een andere (duurdere) constructie gekozen moeten worden, zou er een lift in moeten komen en een extra (brand)trap.

compact

De appartementen zijn compact. De micro-lofts zijn bijvoorbeeld ongeveer 46 m2. De architecten hebben slim gebruik gemaakt van het feit dat uitkragingen boven de rooilijn waren toegestaan. De gevel aan de straatkant telt daarom een aantal doosachtige constructies. Deze dienen als erkers, vergroting van de woonkamer of als balkons. Deze constructies geven de gevel meteen ook een speels karakter.

basic

De afwerking binnen is net als de buitenbekleding heel basic: parketvloeren, geverfde gipsplaten en witgelakte kasten. Alleen het openbare trappenhuis heeft gewaagde gele muren en grijs tapijt.

voorbeeld

XS House is een mooi voorbeeld van een project dat laat zien dat je op een creatieve manier ook ogenschijnlijk nutteloze restruimtes in de steden kunt gebruiken voor het bouwen van appartementen. Ongetwijfeld zijn er ook in Nederland voldoende stukjes grond die op een dergelijke manier zouden kunnen worden bebouwd.

 

De foto’ s zijn gemaakt door Sam Oberter

-- Lees meer --